AlpArray научни пројекат – Инсталација сеизмолошких станица на територији Републике Српске

posted in: | 0
image_pdfimage_print

Имплементација AlpArray научног пројекта који се припрема од Конференције ЕГУ 2011 у Бечу званично је започела у јулу 2015. године инсталацијом опреме широм Европе.
AlpArray је мултидисциплинаран, истраживачки оријентисан пројекат који окупља националне сеизмолошке и геолошке заводе и академске институције  како би се фокусирали на ширу  Алпску област,  као подручје  од заједничког интереса. У пројекту учествују 44 институције из 18 земаља на челу са Универзитетом за технологију и   природне науке из Цириха и Сеизмолошким заводом Швајцарске. Разумијевање тектонике и геодинамике густо насељене  шире  Алпске области ће  имати директан друштвени утицај. Научна питања која треба да буду ријешена су од интереса за ширу научну заједницу а научни резултати ће бити преносиви на остале дијелове Европе и свијета.
 За потребе прикупљања   података високе резолуције  биће, поред осталог,  успостављена сеизмолошка мрежа састављена од 500 станица  са широкопојасним сензорима постављеним на удаљености 30-40 km у широј Алпској области.   

Сврха  AlpArray сеизмолошке мреже као прве  фазе  пројекта ће служити  за прикупљање свих расположивих  података  о орогенези Алпске области за научна истраживања која ће након прве фазе услиједити. Институције које су набавиле  сопствену опрему исту ће инсталисати а како РХМЗ исту не посједује, будући да се ради о веома софистицираној и скупој опреми, Сеизмолошки завод Швајцарске је  допремио своју опрему за 3 сеизмолошке станице које су према научном плану предвиђене за инсталацију на територији Републике Српске. Након избора адекватних лкација и њихове припреме те припреме техничких детаља везано за комуникацију и пренос података у реалном времену  стручњаци из Швајцарске су крајем новембра 2015. године посјетили наш Завод те заједно за запосленима извршили инсталацију на локацијама  Србац, Мраковица и Клековача.
 Поред учешћа у веома значајном научном пројекту са величином и густином сеизмолошке мреже која до сад није виђена,  наш бенефит је чињеница да ћемо моћи бар привремено, за вријеме трајања пројекта,  проширити нашу мрежу са 3 додатне  сеизмолошке широкопојасне  станице али и користити за сеизмолошки мониторинг  податке у реалном времену  са свих осталих станица из мреже AlpArray које су нам од интереса. Поред наведеног након прикуљања и обраде података исти ће нам као институцији учесници бити доступни за истраживачке пројекте.

Оставите одговор