ВРЛО ХЛАДНА ПРВА ПОЛОВИНА МАРТА МЕСЕЦА

image_pdfimage_print

После врло топлог већег дела фебруара, крајем фебруара уследило је јаче захлађење које се наставило и током марта месеца.

Првих десет дана у марту на време изнад Балкана и истока Европе утицало је често фомрирање циклона уз прилив хладнијег ваздуха са севера Русије. Циклон је доносио хладно време уз повремене снежне падавине. Од 11. марта висински циклон се премештао ка истоку Балкана а са запада је постепено јачало поље повишеног притиска. Наш регион се налазиo између ова два система уз северно струјање које је одржавало прилив хладног сибирског ваздуха. Од 11. марта је било сунчано уз појаву јачег мраза током ноћи и јутра.

Фебруар је био врло топао уз средњу температуру ближу просечним вредностима за март месец. Средња температура у марту (од 1. до 13. марта) 2022. је од 3,8 до чак 7,6 нижа од просечних вредности за март месец, а ове вредности су чак и испод просечних вредности за фебруар месец.

Просечна средња месечна температура за март месец и средња температура за март 2022.*

До 13. марта средња температура у Бањалуци је износила 1,7°С и то је други најхладнији март од 1961. године. Иста средња температура је забележена и 1976, а хладније је било само 1987. године. У наредном периоди следи пораст температуре, тако да март 2022. неће остати други најхладнји март, али и даље ће бити један од хладнијих.

Десет најхладнијих мартова од 1961. године до данас* у Бањалуци

 

Најнижа температуре измерене у марту 2022. су биле у Калиновику -19°С, Хан Пијеску -17°С и Сокоцу -16°С. Иако се умерен до јак мраз јављао у свим пределима, минимална температура измерена у марту 2022. није ни близу најнижим измереним у марту месецу (Соколац је у марту 2005. године мерио -26°С).

Најнижа температура измерена у марту 2022.*

*период од 1. до 13.марта 2022.

Сушни период се наставио и током марта 2022. Иако је почетком месеца било повремених падавина, претежно снега, количина падавина је била знатно испод просека. У Херцеговини је пало мање од 2 mm кише и снега.