Ветровито и врло топло време 1.априла 2024.

image_pdfimage_print

Од 30. марта до 1. априла пространи циклон се одржавао од запада Европе, преко Средоземља и севера Африке до Балкана. У склопу овог система одржавало се и јако јужно струјање уз прилив врло топлог ваздуха пореклом са севера Африке.

 

У већем делу Европе је било знатно топлије од просека, а и у многим местима у нашем региону од суботе до понедељка измерене су летње температуре ваздуха преко 25 степени, а понегде је било и чак 30 степени.

 

Дувао је јак, понегде и олујни југо. Ветар је додатно јачао у понедељак (01.04.) поподне и увече. У понедељак увече хладни фронт је захватио западне пределе, а током ноћи фронт се премештао ка истоку. При проласку фронта у већини предела је било олујних удара ветра, затим је било пролазно јачих пљускова, а понегде је било и грмљавине. При проласку фронта температура је за мање од сат времена опала и за 10 степени,  а после проласка фронта ветар је ослабио. Ветар је изазвао материјалне штете у већини предела.

 

Максимални удари ветра 1. априла 2024.

 

 

На радарским сликама 1. априла увече и у ноћи ка 2. априлу види се интензитет падавина при проласку фронта од запада ка истоку:

Извор: DHMZ (meteo.hr)

 

На сликама испод приказана је температура и максимална брзина ветра 1. априла.

На сликама се види нагли пад температуре увече при проласку хладног фронта од запада ка истоку а затим и слабљење брзине ветра:

Приједор

 

Бања Лука

Бијељина

 

Вишеград

 

Соколац

 

 

Јако јужно струјање је доносило ваздух са великом концентрацијом честица сахарског песка што је утицало на замућеност атмосфере и смањену видљивост. На сателисткој слици се види транспорт ваздуха са севера Африке преко Средоземља ка Балкану:

Извор: Copernicus.eu

 

Падавине су утицале и на „испирање“ атмосфере, после кише је дошло до смањења концентрација песка у ваздуху.

Замућена атмосфера од сахарског песка 31. марта и плаво небо 2. априла (фото: РТРС и РХМЗ РС).