Трећа седница Комисије за временске, климатске, хидролошке, поморске и сродне сервисе Светске метеоролошке организације (SERCOM-3)

image_pdfimage_print

Уз више од 200 присутних експерата и више од 100 који учествују онлине, Трећа седница Комисије за временске, климатске, хидролошке, поморске и сродне сервисе Светске метеоролошке организације (SERCOM-3) одржава се на Балију, Индонезија, у периоду од 4. до 9. марта.

 

 

Циљ SERCOM-a је да окупи метеоролошке и хидролошке експерте из целог света и омогући им размену искуства и израду нових стандарда, метода, техника и пракса у раду метеоролошких и хидролошких служби, које ће затим бити достављене Конгресу и Извршном већу Светске метеоролошке организције на разматрање и усвајање. Више детаља можете пронаћи на: https://wmo.int/sercom-3

 

Церемонија отварања треће седнице SERCOM-a

 

Током SERCOM-a фокус ће бити и на дефинисању активности и следећих корака у иницијативи „Систем раног упозоравања за све“ (Early Warning for All)  који има за циљ да обезбеди свима информације и систем заштите од опасних временских, хидролошких и климатских догађаја путем система раног упозоравања. Са све израженијим климатским променама које доводе до екстремнијих временских догађаја, потреба за системима раног упозоравања кључнија је него икада. Тренутно само половина земаља у свету има развијене одговарајуће системе раног упозоравања.

 

Сесија на тему унапређења хидролошких модела и прогноза

Током SERCOM-a одржан је и Гендер дан, једнодневна конференција посвећена унапређењу учешћу жена у хидрометеоролошким заводима као и смањењу ризика од катастрофа које посебно погађају жене у неразвијеним земљама. Закључци и препоруке су презентовани SERCOM-у 8. марта на међународни дан жена.

 

Одржани су и избори за председника и подпредседнике SERCOM-а. Г. Ијан Лиск (Велика Британија) реизабран за председника SERCOM-а. За подпредседнике су изабрани Гђа. Анђела Корина (Италија), Г. Ардхасена Сопахелувакан (Индонезија) и Г. Рејмонд Танабе (САД).

 

 

Потврђени су и програми рада за Сталне комитете и стручне тимове као и председавајући ових тела за период од наредне 4 године.

Милица Ђорђевић из Републичког хидрометеоролошког завода Републке Српске је именована за заменицу председавајућег Сталног комитета за хидролошке сервисе (SC-HYD) Светксе метеоролошке организације.