Свјетски метеоролошки дан 23.03.2022. „РАНО УПОЗОРАВАЊЕ И РАНО ДЈЕЛОВАЊЕ“

image_pdfimage_print

Свјетски метеоролошки дан обиљежава се у знак сјећања на 23. марта 1950. године, када је службено основана Свјетска метеоролошка организација (WМО) – међувладина организација и специјализована агенција Уједињених Нација.

 

Тема Свјетског метеоролошког дана за 2022. годину је систем раног упозоравања и раног дјеловања (Early Warning and Early Action) и истиче важност хидрометеоролошких и климатских информација за смањење ризика од катастрофа.

Климатске промјене утичу на све чешћу и интензивнију појаву екстремних временских, климатских и хидролошких појава широм свијета. Више него икада изложени смо вишеструким и комбинованим ризицима који расту као резултат пораста броја становништва, урбанизације и деградације околине.

Временске прогнозе које нам дају информацију какво ће бити вријеме више нису довољне. Прогнозе које дају информације о утицају временских прилика и којима се јавност информише о могућим посљедицама које временске прилике могу донијети од кључног су значаја за спашавање људских живота. Упркос свим напорима и напрецима, још увијек свака трећа особа на свијету није на адекватан начин обухваћена системом раног упозоравања.

Боља повезаност и координација између националних хидрометеоролошких завода, надлежних институција за управљање катастрофама и развојних агенција од кључног је значаја за бољу превенцију, приправност и дјеловање.

Приправношћу и  дјеловањем правовремено и на правом мјесту могу се спасити бројни животи и заштитити егзистенција заједница широм свијета, како сада тако и у будућности.

Свјетски метеоролошки дан 2022. посвећен је систему раног упозоравања и раног дјеловања, а посебна важност се ставља на кључну улогу хидрометеоролошких и климатских информација за смањење ризика од катастрова.

 

Више инфомација о Свјетском метеоролошком дану можете пронаћи на сајту WМО, као и видео линк на ком можете уживо пратити обиљежавање Свјетског метеоролошког дана у сjедишту Свјетске метеоролошке организације 23. марта 2022. у 14 часова.