Свјетски дан вода 22.03.2022. „УЧИНИМО НЕВИДЉИВО ВИДЉИВИМ“

posted in: Актуелно | 0
image_pdfimage_print

Cвјетски дан вода међународни је дан који се обиљежава 22. марта , а његовим обиљежавањем слави се вода и подиже свијест о двије милијарде људи који тренутно живе без приступа сигурној води. На конференцији УН-а у Рио де Жанеиру  у децембру 1993. године, одлучено је да ће се сваке године на овај датум диљем свијета обиљежавати Дан вода. Већ 29 година, кроз више од 30 својих организација, Уједињени народи наглашавају тему воде кроз сва главна фокусна подручја, одајући признање важности воде и потичући на активности које воде ка остварењу 6. циљева одрживог развоја: Вода и одводња за све до 2030. године.

Ове године у фокусу су подземне воде, а уз слоган „Учинимо невидљиво видљивим“ истиче се колика је њихова важност. Унаточ чињеници да их не видимо, њихов је учинак видљив свугдје. Готово све текуће слатке воде свијета су подземне воде и основа су опскрбе водом за пиће, за систем одводње, пољопривреду, индустрију и екосистеме.

Подземне воде су воде које се налазе под земљом, у водоносницама, који су геолошке формације стијена, пијеска и шљунка и у стању су задржати воду. У многим подручјима подземне се воде прекомјерно користе, из водоносника се захвата више воде него што се у њима обнавља путем кише и снијега. Онечишћење подземних вода велики је проблем за чије рјешење могу бити потребна десетљећа, чак и вијекови. На неким мјестима ни не знамо колико се воде налази под нашим ногама, што значи да можда ни не успијевамо искористити тај витални водни ресурс. Уз погоршање климатских промјена, подземне воде постајаће све важније. Морамо заштитити подземне воде од онечишћења и користити их одрживо, уравнотежујући потребе људи и планете. Витална улога подземних вода за системе водоопскрбе и одводње, пољопривреду, индустрију и екосистеме те прилагођавање климатским промјенама мора бити одражена у стварању политика одрживог развоја.

Кључне поруке кампање Свјетског дана вода 2022.:

  • Подземне воде су невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив.
  • Скоро сва течна слатка вода у свијету је подземна вода, која омогућава воду за пиће, санитарне системе, пољопривреду, индустрију и екосистеме.
  • Оно што радимо на површини важно је под земљом. Морамо уносити само безопасне, биоразградиве производе у тло и што ефикасније користити воду.
  • Подземне воде прелазе границе. Морамо радити заједно на управљању прекограничним ресурсима подземних вода.
  • Не можемо управљати оним што не мјеримо. Подземне воде морају бити темељно истражене, анализиране и праћене.
  • Подземне воде ће играти кључну улогу у прилагођавању климатским промјенама. Морамо заштитити и истраживати подземне воде, уравнотежујући потребе људи и планете

 

Извјештај УН-а о развоју свјетских вода бити ће представљен дан уочи Свјетског дана вода на свечаности отварања 9. Свјетског форума о водама у Дакару, Сенегал. Налази извјештаја пружит ће алате и знања за формулирање и проведбу одрживих политика вода те понудити најбоље праксе и анализе за потицање идеја и акција за боље управљање у сектору вода.