Регионална радионица у склопу пројекта Европске Уније за подршку превенције од поплава и управљање ризиком од шумских пожара, 8-10. март 2022. Тирана, Албанија

image_pdfimage_print

У склопу пројекта Европске Уније за подршку превенције од поплава и управљање ризиком од шумских пожара (EU support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey – IPA FF) одржана је регионална радионица од 8. до 10. марта 2022 у Тирани, Албанија, на тему идентификација позитивних решења за управљање ризицима од поплава и повезивање раних најава и упозорења у систем планирања и управљања ризицима.

 

На радионици је учествовао преставник Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, као и преставници Хидрометеоролошких завода, Цивилних заштита и Водних агенција из земаља региона.

 

Циљ радионице је унапређење система управљањем од поплава и јачања капацитета у управљању ризиком од поплава; имплементација, мониторинг и хармонизација управљањем речним сливовима са управљањем ризиком од поплава кроз индентификацију и примену позитивних примера из држава Европске Уније као и из држава региона; јачање капацитета Система раног упозоравања и Цивилних заштита кроз размену знања и искустава.

Наредни кораци у склопу пројекта су практичне вежбе на терену у пилот општинама. Пилот општине из Босне и Херцеговине су Вишеград из Републике Српске и Бихаћ из Федерације Босне и Херцеговине.