Пролећне температуре почетком фебруара

image_pdfimage_print

На југозападу Европе јача поље повишеног притиска (антициклон) уз прилив све топлијег ваздуха са севера Африке ка Европи. Овај систем захвата јужне пределе Европе, Балкан и наш регион.

 

Под утицајем антициклона у периоду од 3. фебруара биће сваким даном све топлије. Биће претежно сунчано уз умерену облачност на истоку. Током јутра само понегде ће бити пролазне магле. Доћи ће и до пораста минималне температуре па ће мраза бити само још на планинама на истоку.

 

Максимална температура у суботу од 10°С на истоку до 18°С на западу, а у недељу пар степени топлије. У понедељак и уторак (6-7.фебруар) још топлије уз максималну температуру од 15°С до 22°С , понегде на северу може бити и степен-два топлије.

 

У среду и четвртак (7-8.фебруар) пролазна облачност која ће само понегде на југу и истоку донети слабу кишу. И даље ће бити топло уз пар степени нижу температуру у односу на уторак.

 

Од петка, 9. фебруара, постепено ће јачати циклон са запада. Овај систем ће одржавати топло време, а постепено ће јачати и југо уз наоблачење. За наредни викенд топло и ветровито уз јак до олујни југо. На југу и западу ће падати киша, а у недељу 11. фебруара у Херцеговини се очекују обилније падавине.

 

Прогноза одступања средње температуре од просека у периоду од 5. до 12 . фебруара (https://charts.ecmwf.int/)

 

По данашњим прогнозама период врло топлог времена би требало да се заврши 13. фебруара када ће под утицајм хладнијег ваздуха са северозапада доћи до захлађења.