Regional Conference on South-East European Multi-Hazard Early Warning Systems Kick-off meeting of the project ‘South East Europ

posted in: | 0
image_pdfimage_print

Регионална конференција Мулти хазардног система ране најаве за Југоисточну Европу
Уводна (промотивна) конференција пројекта „ Савјетодавни Мулти хазардни  систем ране најаве

Ова конференција је организована као наставак активности и настојања Свјетске метеоролошке организације да оснажи метеоролошке службе југоисточне европе, како би биле спремне да одговоре све већим захтјевима везаним за смањење ризика од непогода, које постају све јаче и опасније по живот људи, инфраструктуру и економију, тј. одржив живот на планети Земљи.

Прва два пројекта у склопу јачање капацитета региона на смањењу ризика су била веома корисна. Први ДРР пројект је скенирао стање у региону везано за капацитете и недостатке, а други је већ донио конретне акције, буђење институција, њихово повезивање и активно учешће на тренинзима и доношење корисних закључака и визије у којем смјеру наш рад и напори треба да иду.
Промовисани пројекат „ Савјетодавни Мулти хазардни  систем ране најаве“ (‘South East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (SEE-MHEWS-A)’  ’  ће тежити успостављању заједничког виртуелног центра (платформе), савјетодавног карактера, у југоисточној Европи, ради лакшег, конзистентнијег и квалитетнијег дјеловања.
Кроз тај систем је предвиђено да прогностичари из 20 земаља југоисточне Европе  непосредном комуникацијом препознају потенцијално опасне појаве, које могу угрозити Регион.  Платформа ће садржавати провјерене алате за прогнозу опасних временских појава. Кроз стандардизоване процедуре ће имати могућност правовремено упозорити одговорне иснтитуције држава на долазак природних непогода.
Наш РХМЗ Републике Српске ће као и у претходна два пројекта узети активну улогу, будући да резултати постугнути кроз њих, оправдавају учешће у потпуној мјери.

У том смислу смо веома сретни што присуствујемо почетку новог пројекта, а из уводних излагања и промовисања активности које ће се проводити, потпуно смо сигурни да ће бити веома конкретан и високо корисник за све земље кориснике.