Determine

posted in: | 0
image_pdfimage_print

Development of the Seismic Monitoring System in Bosnia and Herzegovina (Унапређење сеизмолошког мониторинга у Босни и Херцеговини)

Највеће унапређење сеизмолошке мреже као и сеизмолошког мониторинга остварено је кроз реализацију пројекта DETERMINE (2009-2011) у сарадњи са Геофизичким институтом Словачке академије наука из Братиславе.

У оквиру овог пројекта сеизмолошке станице на локацијама Бијељина, Хан Пијесак, Добој и Мркоњић Град опремљене су новим дигитализаторима типа Wave 24 и индустријским рачунарима типа WaveCom словачког произвођача Microstep-MIS. Центар за прикупљање и обраду података на Бањ брду осавремењен је са два нова сервера. Нарочито је важна стручна помоћ пружена запосленим у сеизмолошкој служби током имплементације пројекта а која се огледа помоћи при инсталисању програмског пакета SeisComp 3.0 (GFZ Potsdam) намијењеног за аутоматску обраду сеизмолошким података и одређивање параметара земљотреса.

Проширење мреже и коришћење програмског пакета SeisComp 3.0 (GFZ Potsdam) омогућило је аутоматско слање кратке електронске поруке са параметрима потреса запосленима у Заводу у року од 5 минута од догађања потреса.