17. Конгрес Свјетске Метеоролошке Организације 25.5 – 12. 6. 2015 – 17th World Meteorological Organization Congress

posted in: | 0
image_pdfimage_print

Конгреси Свјетске метеоролошке организације се одржавају сваке четири године. На њима се распраља о битним стварима за функционисање организације, доноси велики број докумената и резолуција, те бирају Предсједник, Генерални секретар, чланови Управног одбора и других  тијела. Делегацију Босне и Херцеговине су представљали делегати из два ентитетска хидрометеоролошка завода,: Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске и Федералног хидрометеоролошког завода Федерације Босне и Херцеговине, предвођени директорима Зораном Божовићем (РХМЗ РС) и Алмиром Биједићем (ФХМЗ ФБиХ). Вођа делегације је био његова екселенција Амбасадор БиХ при Уједињеним Нацијама у Женеви Гдин. Милош Прица.

И на овом 17. Конгресу је било пуно важних дешавања из свих области и програма Свјетске Метеоролошке Организације, којих је много а везани су за осматрања, размјену података, прогнозу, климу, агрометеорологију, ваздухопловну метеорологију, смањење ризика од катстрофа, итд. Посебан значај дат је питањима везаним за воду, што је и разумљиво с обзиром на све учесталије поплаве, бујичне поплаве и непогоде.
Главни програм (пленарне сједнице) су се одвијале  у великој конференцијској сали, а њега су пратили паралелни састанци у великом броју мањих сала, углавном тематског карактера.
Један од таквих догађаја је био и програм: Пробни пројекат за прогнозу опасних временских појава (WMO’s Severe Weather Forecasting Demonstration Project SWFDP), који је имплементисан у појединим регионима (југ Африке) и у скором будућем времену се размишља о имплементацији у југоисточној Европи. Идеја је на квалитетан начин доћи до правовремених прогноза опасних метеоролошких појава како би се смањиле и што више избјегле посљедице по становништво, друштвена и приватна добра, те животну средину.
Други пратећи догађај важан за хидрометеоролошке заводе из региона је био састанак Директора хидрометеоролошких завода југоисточне Европе. Сврха овог састанка је било превазилажење потешкоћа око преузимања организовања овогодишњег неформалног састанка директора (ICSEED14)- (да подсјетимо, прошлогодишњи је одржан у Банјој Луци, под покровитељством нашег ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а ми (РХМЗ Републике Српске)смо били домаћини). Овај састанак у Женеви је искоришћен и за договоре о најбитнијим темама о којим би се разговарало на овогодишњем неформалном састанку директора који је планиран за прву седмицу новембра, те о стању пројеката у региону.
Још једна врло важна ствар која се дешавала на Конгресу јесте избор нових управних тијела Свјетске Метеоролошке Организације. У гласању је учествовала и наша делегација преко Амбасадора Гдин. Милоша Прице. Конгрес је изабрао господина Petteri Taalas-а, (Director-General of the Finnish Meteorological Institute), генералног директора финског метеоролошког института, за  Генералног Секретара Свјетске Метеоролошке Организације. У претходна три мандата на тој врло значајној позицији је био Michel Jarraud (France) . Због квалитетног обављања своје дужнсти Конгрес га је прогласио почасним Секретаром.
Поред тога Конгрес је ре-изабрао David Grimes-а (Canada) за Предсједника, а за Подпредсједнике (првог, другог и трећег) су изабрани редом  Antonio Divino Moura (Brazil), Mieczyslaw S. Ostojski (Poland) andAbdalah Mokssit. На крају је изабрано нових 27 чланова Извршног Вијећа СМО.
Конгрес је завршен 12.јуна доношењем документа који у себи садржи приоритете Свјетске Метеоролошке Организације за период 2016 до 2019.
Тај документ ћемо посебно