Представници Хидрометеоролошког завода присуствовали националној радионици „Природом инспирисана рјешења за смањење ризика од поплава и суша“

image_pdfimage_print

Представници Хидрометеоролошког завода РС учествовали су 17. маја 2024. године на националној радионици организованој у Бањалуци на којој су представљени резултати RECONECT пројекта под називом „Природом инспирисана рјешења за смањење ризика од поплава и суша“.

Током радионице представљени су примјери њемачког искуства са рјешењима инспирисаним природом, анализа поплава из 2014. године – узроци и посљедице, затим различите мјере (структурне и неструктурне) којима се могу смањити ризици од поплава.

Циљ радионице је био да подстакне учеснике на промјене размишљања и изградњу нове културе планирања земљишта и ублажавања ризика, али и да ојача ангажовање стејкхолдера на регионалном/националном нивоу и повећа свијест о потенцијалу и примјенљивости ПИ рјешења. С тим у вези, представљене су презентације са фокусом на примјену ПИ рјешења у руралним и урбаним сливовима.

Имајући у виду да се ове године у мају обиљежило 10 година од катастрофалних поплава које су задесиле БиХ и регион 2014. године, један дио радионице био је посвећен сумирању размјера ове поплаве, као и активностима у заштити од штетних утицаја воде предузетих у посљедњих 10 година.

Пројекат RECONECT има за циљ да развије оквир за проналажење одговарајућих и одрживих мјера за смањење хидрометеоролошких ризика (поплаве, суше, клизишта итд.). Пројекат се фокусира на мјере које се називају „рјешења инспирисана природом (ПИ)“ . У поређењу са тзв „сиве“ инфраструктуре, природом инспирисана рјешења омогућавају не само постизање примарног циља – смањење ризика, већ и постизање позитивних утицаја на екосистем, благостање становништва и бољу припремљеност за климатске промјене. Више информација о пројекту можете прочитати на веб страници http://www.reconect.eu/