Посета Републичком хидрометеоролошком заводу Србије

image_pdfimage_print

Током 2-3.јула 2024. представци Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске боравили су у радној посети Републичком хидрометеоролошком заводу Србије.

 

Током посете директори два Завода проф. др Југослав Николић и Дарко Боројевић истакли су да се изврсна сарадња између два Завода спроводи у свим областима рада метеорологије и хидрологије. Подршка коју Републички хидрометеоролошки завод Србије пружа Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске од изузетне је важности за свакодневне послове, што посебно долази до изражаја приликом појаве опасних временских и хидролошких прилика.

 

Договорена је размена знања и искуства као и обука радника Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске за напредну употребу информационог система за управљање, обраду и анализу података са аутоматских метеоролошких и хидролошких станица (Water Management Information System).

 

У склопу споразума о размени података, дужи низ година се размењују подаци са главних метеоролошких и хидролошких станица, а договорна је и размена података са нових аутоматских станица. Ови подаци ће додатно унапредити упозорења на опасне временске и хидролошке појаве.

 

Регионални пројекти и иницијативе којима управља Републички хидрометеоролошки завод Србије: Конзорцијум за оперативну нумеричку прогнозу за Југоисточну Европу (South East European Consortium for Operational Weather Prediction – SEECOP) и Региолани климатски форум за Југоисточну Европе (South East European Climate Outlook Forums-SEECOFs) пружају оперативне продукте свим Заводима у региону. Ови продукти су врло значајни како за свакодневну израду прогнозе времена тако и за сезонске прогнозе и анализе климатских промена. Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске ће наставити активности у склопу SEECOP-а и SEECOFs-а, а нови продукти ће унапредити услуге и информација које Завод пружа својим крајњим корисницима.