Октобар 2023 – најтоплији октобар

image_pdfimage_print

У целом региону је забележен веома топао октобар, а у Републици Српској је ове године у већини места оборен рекорд за последњи најтоплији октобар који је био давне 1966. године, и то за нешто више од 1˚С. Средња температура током целог месеца је била од 2,5 до 4,5 степена виша у односу на просек.

 

Средња температура у октобру 2023. и просечне вредности за октобар месец (за период после 1991. до 2022. године)

 

У првој половини месеца је било стабилно време услед утицаја антициклона по свим висинама, а уз стабилно време задржавао се и утицај веома топле ваздушне масе са севера Африке због чега је било натпросечно топло.

Средином месеца, односно тачно 15.10. је дошло да краткотрајног јачег захлађења и промене времена  када је температура два дана била мало испод просека за октобар, а друга два је била око просека. У тим данима су забележене и прве пахуље снега на високим планинама.

Међутим, одмах након тога се успоставило изражено југозападно струјање што је довело до пораста температуре услед прилива топлог ваздуха са севера Африке и таква ситуација се задржала све до последњег дана октобра, а по свему судећи ће се наставити и у новембру.

 

Колико је било топло може се видети на примеру Бањалуке где се види да је октобар 2023. био за 1.7˚С топлији од претходно најтоплијег октобра из 1966. године, а средња температура овог октобра одговара просечној температури за септембар месец.

 

10 најтоплијих октобара  у периоду од 1961. до данас

 

Чак је у Бања Луци 20.10.2023. био најтоплији октобарски дан у периоду 1961-2023. године.  Средња температура је износила 26.4˚С и што је чак 15 степени топлије од просека за ово доба године. Забележено је чак 16 летњих дана у октобру, то су дани са температуром преко 25˚С, а забележен је чак и један тропски дан када је максимална дневна температура била преко 30˚С. Октобар 2023. је имао и највишу средњу максималну температуру која је износила чак 24.3˚С. Највиша температура измерена у октобру месецу у Бањалуци није оборена јер је 2006. године измерена температура од 30.9˚С, а ове године највиша максимална температура измерена у Бањалуци је била 03.10. и износила је 30.2˚С.

Иако није била оборена апсолутна максимална температура за октобар, он ипак остаје као најтоплији од када постоје мерења.