Од 11. до 22. октобра 2021 одржава се Ванредни Конгрес СМО (Extraordinary session of the World Meteorological Congress (Cg-Ext 2021) – (Online))

image_pdfimage_print

Сажетак:

Све израженија потреба за временским, климатским хидролошким, атмосферским и океанским сервисима одредила је потребу да СМО(WMO) (свјетска метеоролошка организација) сазове ванредни  Конгреса СМО (WMO) како би се ојачале политике у поменутим секторима, тј. сервисима. Ово је неопходно с обзиром на брзе климатске, еколошке и демографске промјене и све већу учесталост и утицај екстремних временских услова. Виртуелни двонедјељни догађај посебно ће се фокусирати на кључне приоритете, укључујући воду, свеобухватну нову политику размјене података и ојачати је, те боље подржати финансирање глобалног система осматрања.

С обзиром на поремећаје изазване пандемијом COVID-19, такође ће се разговарати о раду и одржавању система током екстремних догађаја/глобалних криза и текућој реформи структура СМО.

Конгрес је отворио Алаин Берсет, шеф Савезног одељења унутрашњих послова Швајцарске (Alain Berset, Head of the Federal Department of Home Affairs of Switzerland). Швајцарска има пилот пројекат под називом Weather4UN који има за циљ да побољша координацију производње и преноса метеоролошких података за хуманитарни систем ради подршке раним упозорењима и акцијама.

„Катастрофе погађају и земље у развоју и развијене земље“, рекао је генерална секретар СМО, Петри Талас (WMO Secretary-General Petteri Taalas), позивајући се на екстремне кише овог лета које су изазвале смртоносне поплаве у Немачкој и другим земљама централне Европе и рекордну врућину у Канади и на северозападу САД-а.

Опширније:

Ванредно засједање СМО Конгреса сазвано је  након одлуке Осамнаестог конгреса, одржаног прије двије године, да се СМО (WMO) активно позабави конкретним ставкама од највећег значаја за Организацију и свијет(То су следећи сегменти дјелатности):

1_напредак у реформи СМО,

2_подршка Светске Метеоролошке Организације глобалној агенди о водама

и

3_Размјена података у систему Земља (Earth System Data Exchange).

Такође хидролошка Скупштина, као одбор Конгреса, биће одржана  кроз  паралелни догађај (засиједање), такође на мрежи.

У наставку преносимо укратко садржај кључних акција и активности које ће бити усвојене за вријеме Конгреса:

Резолуција Јединствене политике података СМО (WMO Unified Data Policy Resolution (Cg-Ext 2021)

Она треба да подржава и представља: бесплатну и неограничену размјену података осматрања (метеоролошких и хидролошких) из свих дијелова свијета и других продуката, између свих чланица СМО –а.  Мора се ажурирати и ојачати како би се прилагодило експлозивном расту потражње за подацима и прогнозама о праћењу времена, климе и воде, ради подршке основним сервисима који су потребни свим секторима друштва, јер се суочавају са питањима као што су климатске промјене, све већа учесталост и утицај екстремних временских догађаја и импликације тога на безбједност хране.

Успостављање Инструмента за финансирање систематских осматрања (The Systematic Observations Financing Facility (SOFF))

(с крилатицом: подаци о времену и клими за опште јавно добро)

Механизам за финансирање систематских осматрања (СОФФ) подржаће земље у процесу стварања и размјене основних података осматрања, који су кључни за побољшање прогнозе времена и климатских услуга. Пружаће техничку и финансијску помоћ на нове начине:

– примјеном међународно договорених метрика

– ићи у сусрет захтjевима Глобалне основне осматрачке мреже (ГБОН)

Глобална основна осматрачка мрежа (ГБОН) (Global Basic Observing Network (GBON))

Глобална основна осматрачка мрежа (ГБОН)-одобрена од Светског метеоролошког Конгреса 2018. године-представља нови приступ у коме се основна приземна осматрачка мрежа  пројектује, дефинише и прати на глобалном нивоу. Када се имплементира, ГБОН ће побољшати доступност најважнијих приземних података. Ово ће имати директан позитиван утицај на квалитет временских прогноза и информација које ће помоћи у побољшању безбедности и благостања грађана широм свијета. Иако се ГБОН може релативно брзо примјенити на територији већине чланица СМО -а у развијеном свијету, у многим земљама у развоју биће потребна додатна улагања и развој капацитета. СМО блиско сарађује са међународним заједницама за развој и финансирање климе како би се то олакшало.

Подршка СМО -а глобалној агенди о водама (WMO support to the global water agenda)

„Водни стрес“ повезаном са опасношћу од поплава и с квалитетом воде, представља све већу пријетњу данашњем друштву. Па ипак, капацитет праћења и управљања овим виталним ресурсом је фрагментиран и неадекватан. Свесни овог изазова, Светски метеоролошки конгрес 2018. године затражио је да се на овом ванредном Конгресу припреми визија, стратегија и СМО акциони план за хидрологију и СМО Декларација о води, који ће бити усвојени. Хидролошка скупштина, отворени одбор Конгреса, расправљаће о овим и другим сродним темама и даће своје препоруке пленарној сједници.

Све информације и догађаје детаљно заинтересовани могу пратити на страници СМО:

Extraordinary session of the World Meteorological Congress (Cg-Ext 2021) – (Online) | World Meteorological Organization (wmo.int)

Припремио Игор Ковачић, дипл.метеоролог