Оборени рекорди за апсолутну максималну температуру за децембар месец

image_pdfimage_print

Оборени рекорди за апсолутну максималну температуру за децембар месец

 

Током 1. и 2. децембра јак циклон се пружао од севера Европе до Средоземља, севера Африке и Балкана. У склопу овог циклона изнад нашег региона јачало је југозаапдно струајње уз прилив врло топлог ваздуха пореклом са севера Африке. Дувао је јак и олујни, а понегде и оркански ветар, који је утицао на додатни пораст температуре у целом региону.

 

Приказ струјања на висини где се види утицај пространог висинског циклона и прилив врло топлог ваздуха до нашег региона (слика лево) и приземна синоптича ситуација на којој се види формирање циклона и фронталне зоне изнад Јадрана (слика десно).

 

Уједно се врло хладна ваздушна маса спуштала од севера до централне Европе. Током 2. децембра средином дана одржавала се врло изражена разлика у температури  до севера до југа Европе.

Температура 02.12.2023. у 13 часова

 

Током 1. и 2. децембра у нашем региону је било врло топло, у многим пределима температура је прелазила изнад 20 степени, а у Бијељини је 2. децембра температура достигла до чак 25 степени. У другом делу дана 2. децембра хладни ваздух са севера је захватио и наш регион и до краја дана је дошло до наглог пада температуре.

 

На великом броју станица Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске забележени су нови рекорди за апсолутно максималну температуру ваздуха за децембар месец:

 

Дувао је јак и олујни ветар, а у вишим пределима понегде је ветар имао и орканске ударе: