Обиљежавање Свјетског дана вода и Свјетског дана метеорологије

image_pdfimage_print

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске обиљежио је Свјетски дана вода и Свјетски дан метеорологије заједно са Природно-математичким факултетом Универзитета у Бањој Луци, 20. марта 2024. године.

Вода није ресурс који жива бића имају у неограниченим количинама, те је неопходно да се што прије почне штедјети и рационално користити, поручено је на обиљежавању Свјетског дана вода и Свјетског дана метеорологије.

Поводом Свјетског дана вода и метеорологије презентоване су активности Завода као и преглед 2023. године из угла метеорологије, хидрологије, заштите животне средине и сеизмологије.

 

Уједињене Нације су донијеле резолуцију 22. марта 1993. да се сваки 22. март обиљежи као Свјетски дан вода и да се на тај дан, широм свијета, посебно скрене пажња на проблеме везане за воду и водне ресурсе. Тема овог Свјетског дана вода је „Boдa за мир!“

Више детаља можете наћи на: https://www.un.org/en/observances/water-day

 

Свјетски метеоролошки дан обиљежава ступање на снагу Конвенције о оснивању Свјетске метеоролошке организације (WМО) 23. марта 1950. године и промовише кључни допринос метеоролошких и хидролошких служби сигурности и добробити друштва.

Климатске промјене стварна су и реална пријетња цијелој нашој цивилизацији. Ефекти су већ видљиви и биће катастрофални ако не предузмемо нешто већ данас. Управо због потребе да се што прије дјелује по питању климатских промјена, тема Свјетског метеоролошког дана 2024. је „На првој линији климатских акција“

Више детаља можете наћи на: https://wmo.int/site/world-meteorological-day-2024