Обиљежавање Дана ријеке Саве

image_pdfimage_print

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске је у сарадњни са Агенцијом за заштиту околиша Републике Словеније, Међународном комисијом за слив ријеке Саве (ISRBC), Општином Модрича, ЈУ Воде Српске те члановима испред мјесне заједнице „Модрича 4“ уприличила догађај постављање таблице високих вода на објекату мјесне заједнице „Модрича 4“.

Ознака је намијењена информисању, образовању и подизању свијести о високим водама као природног феномена којег ћемо убудуће морати бити све свјеснији због утицаја климатских промјена, и из тих разлога је постављена на локацију која је претрила велики поплавни догађај из маја 2014. године.

Поред наше институције и присутних гостију, догађај је обиљежен заједничким присуством и укључењем путем видео линка, и осталих земаља које припадају сливу ријеке Саве. На тај начин били су присутни Државни хидрометеоролошки завод Републике Хрватске, Федерални хидрометеоролошки завод Босне и Херцеговине, Републички хидрометеоролошки завод Републике Србије.

У склопу кратког обраћања представника наше институције и представника локалне заједнице током укључења у видео позив, истакнуте су потребе за све бољим разумијевањем опасности од великих поплавних таласа, и константним унапређењем развоја система упозоравања, обавјештавања и координисања таквим ситуацијама.