Obilježavanje Dana rijeke Save

posted in: Aktuelno, Zanimljivosti | 0
image_pdfimage_print

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske je u saradnjni sa Agencijom za zaštitu okoliša Republike Slovenije, Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save (ISRBC), Opštinom Modriča, JU Vode Srpske te članovima ispred mjesne zajednice „Modriča 4“ upriličila događaj postavljanje tablice visokih voda na objekatu mjesne zajednice „Modriča 4“.

Oznaka je namijenjena informisanju, obrazovanju i podizanju svijesti o visokim vodama kao prirodnog fenomena kojeg ćemo ubuduće morati biti sve svjesniji zbog uticaja klimatskih promjena, i iz tih razloga je postavljena na lokaciju koja je pretrila veliki poplavni događaj iz maja 2014. godine.

Pored naše institucije i prisutnih gostiju, događaj je obilježen zajedničkim prisustvom i uključenjem putem video linka, i ostalih zemalja koje pripadaju slivu rijeke Save. Na taj način bili su prisutni Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srbije.

U sklopu kratkog obraćanja predstavnika naše institucije i predstavnika lokalne zajednice tokom uključenja u video poziv, istaknute su potrebe za sve boljim razumijevanjem opasnosti od velikih poplavnih talasa, i konstantnim unapređenjem razvoja sistema upozoravanja, obavještavanja i koordinisanja takvim situacijama.