Нове снијежне падавине на почетку климатолошког прољећа од 05.03. увече до 07.03. ујутро.

image_pdfimage_print

Сажетак:У наредном периоду нас очекује хладно вријеме са снијегом и формирањем, а у планинама повећањем снијежног покривача. Цијела седмица пред нама  ће бити хладна, испод просјека средње температуре за овај период почетка климатолошког прољећа.

Притицање хладног ваздуха са сјевера условиће формирање висинског циклона између суботе и недјеље изнад нашег подручја. То ће условити падавине, углавном снијежног карактера уз формирање мањег снијежног покривача у нижим и већег у вишим предјелима. Тај процес ће се задржавати и следеће недјеље изнад западног Балкана, тако да у уторак 08. марта ће доћи до притицања нове капље хладног ваздуха са сјевера уз регенерацију циклоналне циркулације. Због тога цијеле следеће недјеље остаје испод просјечно хладно вријеме, повремено са снјиежним падавинама.

У суботу 05.03. увече и према ноћи са слабим снијегом, који ће почети падати у већини крајева па и на сјеверу. Пред јутро у недјељу умјерен снијег од централног појаса на сјевер, када че се почети формирати снијежни покривач, на југу суво.

Удари вјетра у вишим предјелима од југозапада до југа и југоистока од 40 до 50 km/h, пролазно у ноћи и олујни вјетар око 65 km/h .

У недјељу 06.03. Утицај висинског циклона с центром у Јадрану. У ноћи са снијегом и повећањем снијежног покривача прво у планинама а затим до јутра и пријеподнева у свим предјелима, па и на сјеверу. Током дана са снијегом уз даљи пораст снијежног покривача, на крајњем југу са кишом и сусњежицом. Поподне и увече остаје са снијегом у већини крајева, а престанак падавина углавном на југозападу и дијелом  југу. У вишим пределима се очекује од 15 до 20 cm снијега, у нижим предјелима од 5 до 10 cm, а на крајњем сјеверу од један до пар центиметара. На североистоку и истоку јак до врло јак  вјетар од 40 до 50 km/h, а у Динаридима  до олујни уз ударе од 60 до 70 km/h.

У понедјељак 07.03. Остаје претежно до потпуно облачно, мјестимично са слабим повременим падавинама снијега или пљуска снијега а на планинама и вијавице. Према послеподневу раслојавање облака и све више сувог времена. Једино на истоку у планинама са слабим падавинама. Мањи даљи пораст снијежног покривача од  3 до 5 cm .

Хладно вријеме са повременим снијегом се задржава и наредних дана.

Нове информације и прогноза висине снијега у суботу 05.марта 2022,године.