Невреме у Бањалуци 24.05.2023.

image_pdfimage_print

24.05.2023. средином дана је било нестабилно и пљускови са грмљавином су почели на југозападу, југу и у Сарајевско-Романијској регији где је било и локалних непогода уз јаче и обилније пљускове, појаву града и јаког ветра.

Током поподнева јачи пљускови и локалне непогоде су се шириле ка северу. Уз јаке пљускове дошло је и до наглог пада температуре, углавном за око 10 степени.

На радаским сликама (извор: DHMZ) од 14 до 17 часова види се како су се локалне непогоде шириле од југа и југозапада ка северу:

 

Око 17 часова јако невреме је захватило Бањалуку. Регистровани су јаки пљускови са грмљавином, појава града, јаког ветра и врло обилних падавина. Врло обилне падавине у кратком периду су узроковале проблеме са обориским водама и појаву бујица у градским зонама. Температура је опала за 10 степени у кратком периоду. Невреме није било исте јачине на целој територији града и количина падавина је знатно варирала. Највише падавина је забележено на метеоролошкој станици у Кампусу где је пало чак 40,7 mm кише.

Количина падавина на метеоролошким и аутоматским станицама у Бањалуци:

 

 

На следећим сликама је приказана сатна количина падавина и пад температуре за око 10 степени средином дана на аутоматским метеоролошким станицама.

Метеоролошка станица Бања Лука-Лазарево

Аутоматска падавинска станица Бања Лука – Природно математички факултет:

 

Аутоматска падавинска станица Котор Варош: