Невреме 12.06.2024.

image_pdfimage_print

У склопу висинске долине која се пружала од севера до југа Европе, изнад Балкана одржавало се југозападно струајње уз прилив топлог, влажног и врло нестабилног ваздуха до нашег региона. У исто време у приземљу се формирао циклон који се премештао од Јадрана преко нашег региона уз прилив мало хладнијег ваздуха са северозапада Балкана.

Синоптичка ситуација 12.06. у подне где се види изражена висинска долина изнад већег дела Европе (слика лево) и прелазак циклона и хладног фронта преко северозапада Балкана (слика десно) (извор: ECMWF и wetter3.de)

 

Током ноћи до јутра кишна зона уз повремено јаче пљускове са грмљавином се премештала од запада (из региона Јадрана) ка северу и истоку. У раним јутарњим часовима изнад региона Српца дошло је до јаког развоја облака нестабилности који су донели јаче локалне непогоде. Било је врло обилних падавина у кратком периоду уз појаву олујног ветра. На метеоролошокј станици Србац измерено је 48.2 mm кише, а у периоду од само 10 минута (око 06:30) пало је чак 33.7 mm кише. Олујни ветар је причинио велику материјалну штету, а по речима очевидаца регистрована је и појава пијавице.

Радарска и сателитска слика од 06 часа на којима се види врло развијен и изолован облак нестабилности на северу у региону Српца (Извор: DHMZ и wetteronline.de).

 

Количина падавина са аутоматске станице Србац у 10-минутним интервалима где се виде врло обилне падавине у кратком периоду

 

 

Штете у региону Српца (Извор: Радио Србац)

 

Киша и пљускови са грмљавином су се затим премештали ка истоку. У многим пределима су регистровани јачи пљускови са грмљавином, а понегде је падао и град и обилнија киша. Око 10:30 јаче невреме је захватило Вишеград где је падао град и дувао олујни ветар. Максимални удар ветра је достигао брзину од чак 84 km/h (23.2 m/s). Олујно невреме праћено градом је у краком периоду нанело велику материјалу штету.

 

Максимални удари ветра са метеоролошке станице Вишеград (локално време је +1 у односу на скалу).