Невреме 08.06.2023.

image_pdfimage_print

08.06.2023. средином дана је било нестабилно и пљускови са грмљавином су почели на југозападу и у Сарајевско-Романијској регији.

Пљускови са грмљавином су јачали на југозападу и локалне непогоде уз обилне падавине у кратком периоду, град и јак ветар премештале су се ка северу.

Невреме је захватило Котор Варош и Челинац а затим и Бањалуку. Врло обилне падавине у кратком периоду проузроковале су појаву урбаних бујичних поплава и клизишта. Уз јаке пљускове дошло је и до наглог пада температуре, углавном за око 10 степени. У Котор Варошу је пало чак 40.9 mm кише.

На радаским сликама (DHMZ) од 15 до 17 часова види се како су се локалне непогоде шириле од југа и југозапада ка северу преко региона Бањалуке:

 

Обилне падавине су захватиле и поједине делове Бањалуке, поготово Старчевицу и Обилићево и изазвале проблеме са оборинским водама, урбане бујичне поплаве и клизишта, док је у северним пределима града пала знатно мања количина кише. На станицама РХМЗ у Бањалуци највише кише је измерено на Бањ брду где је у кратком периоду пало чак 38.1 mm кише.

Количина падавина на метеоролошким станицама на територији Бањалуке:

 

Обилне падавине су се премештале даље ка североистоку. Обилних падавина је било увече и у Посавини и Семберији.

Станице са највећом количином падавина 08.06.2023:

 

На следећим сликама се види врло обилна количина падавина у кратком периоду на аутоматским станицама Хајдучке Воде, Котор Варош, Модрича и Бијељина: