Невреме 03.06.2024.

image_pdfimage_print

Висински циклон који је јачао у области Италије и Јадрана захватио је и запад Балкана и донео је услове за нестабилно време. У склопу овог система одржавао се транспорт топлог, влажног и врло нестабилног ваздуха до нашег региона.

 

Синоптичка ситуација 03.06. у подне где се види циклон изнад Јадрана и западног Балкана (извор: ECMWF и wetter3.de)

 

Средином дана на западу је почело наоблачење уз јачу кишу и пљускове са грмљавином. Јачи пљускови су затим захватили већи део Крајине и премештали су се ка северу и истоку: преко региона Бањалуке ка северу до реке Саве, а затим даље ка Добоју, Посавини и Семберији. Дошло је до јаког развоја облака нестабилности и локалних непогода, а понегде је било и суперћелијских олуја које су изазвале јаче непогоде. Било је врло обилних падавина у кратком периоду, падао је град, а понегде је било јаког до олујног ветра.

 

Радарске слике од 13 до 15 часова на којима се види премештање кише зоне од југозапада ка североистоку (Извор: DHMZ).

 

Призак грмљавине и сателиска слика облачности и падавина 03.06. у 14 часова у региону Бањалуке (извор: blitzortung.org и wetteronline.de)

 

Око 14 часова преко региона Бањалуке се премештала врло изражена ћелија које је и донела обилне падавине у кратком периоду, град, а понегде је било јаког до олујног ветра. За мање од 20 минута пало је преко 20 mm кише. Обилне падавине су изазвале проблеме са оборинским водама и појаву урбаних бујичних поплава.

Интензитет и количина падавина са аутоматске станице Бања Лука

 

Количина падавина на МС Бања Лука у 10-минутним интервалима где се виде врло обилне падавине у кратком периоду иза 14 часова:

 

Приказ записа интензитета падавина са класичног плувиографа МС Бања Лука (преко 20 mm кише за мање од 20 минута)

 

Урбане поплаве у Бањалуци

 

По речима очевидаца, а то се може потврдити и по штети која је причињена на кућама, у Мишином Хану се јавила појава пијавице (мали торнадо).

Штете од пијавице, Мишин Хан (Извор: Град Бања Лука)

 

Невреме се затим кретало даље ка североистоку и изнад региона Модриче формирала се суперћелијска олуја која је донела јаке непогоде и велики град.

 

Сателиска и радарска слика 03.06. у 15 часова где се види изражена олуја изјад региона Модриче (извор: wetteronline.de и DHMZ)

 

Велики град и штета коју је причинио у Модричи (извор: друштевене мреже)

 

Количина падавина 03.06. на појединим станицама: