Невреме 01-02.07.2024.

image_pdfimage_print

Средином дана 01.07. постепено је јачао утицај циклона са северозапада Европе уз прилив свежијег ваздуха до нашег региона. У првом делу дана било је сунчано и врло топло, а при преласку хладног фронта од северозапада Балкана током дана дошло је до јачања нестабилности и појаве локалних непогода. Непогоде уз јаче пљускове са грмљавином, олујни ветар и појавом града су прво захватиле Словенију и Хрватску а затим су непогоде захватиле и Републику Српску и Босну и Херцеговину (углавном ширу регију око реке Саве).

 

Синоптичка ситуација 01.07. у подне где се види изражена висинска долина изнад севера и запада Европе а гребен изнад југа и југоистока (слика лево) и прелазак хладног фронта преко северозапада Балкана (слика десно) (извор: ECMWF и wetter3.de)

 

У првом делу дана било је сунчано и вруће, а јачи пљускови са грмљавином захватили су касније поподне прво северозападне пределе Републике Српске, а затим су се премештали ка истоку пратећи ширу регију око реке Саве. Јако невреме је захватило прво Козарску Дубицу. Невреме је донело обилне падавине у кратком периоду, велики град и олујни ветар. Понегде је регистрована и појава града величине тениске лоптице. Због обилних падавина у кратком периоду дошло је проблема са отицањем воде у урбаним зонама (урбане поплаве).

 

Радарска и сателитска слика од 18 часова на којима се види врло развијени облаци нестабилности на северозападу у региону Козарске Дубице (Извор: DHMZ и wetteronline.de).

 

Велики град и штете у Козарској Дубици (Извор: РТРС)

 

Невреме се затим премештало ка истоку пратећи реку Саву. У Посавини и Семберији било је јачих пљускова са грљмавином и појавом града, а понегде је било и јаког ветра. У месту Бошњаци (Жупања, Хрватска) близу граници са Босном и Херцеговином, формирала се суперћелијска олуја која је донела јако невреме уз велики град који је нанео и велику материјану штету.

 

Радарска и сателитска слика од 20 часова на којима се види врло развијени облаци нестабилности у области Посавине и Семберије (Извор: DHMZ и wetteronline.de).

 

Велики град и штете у месту Бошњаци, Хрватска

 

Невреме се затим премештало даље ка Србији где је било јаких непогода.

Наредних пар сати је било суво, а иза поноћи јача облачност из Јадрана је поново захватила наш регион и донела обилније падавине уз захлађење. Наредног јутра, 02.07. јако грмљавинско невреме премештало се из региона Дубровника ка југу Херцеговине. Јако невреме је рано ујутру захватило Требиње и Билећу. Дувао је олуни ветар који је узроковао велику материјалу штету (сломљено дрвеће, оштећене куће, оштећени соларни панели, поплављене улице…).  Било је и обилних падавина у кратком периоду које су узроковале проблеме са отицањем воде у урбаним зонама (урбане поплаве). Максимални удар ветра у Требињу је достигао брзину од чак 96.5 km/h (26.8 m/s), а максимална брзина ветра у Билећи је износила 71.6 km/h (19.9 m/s). У кратком периоду пало је од 45 до 65 mm кише.

 

Радарскe сликe 02.07. од 05 до 07  часова на којима се види премештање јаке олује из Јадрана преко југа Херцеговине ка Црној Гори  (Извор: DHMZ).

 

Максимални удари ветра са метеоролошке станице Билећа (локално време је +1 у односу на скалу).

 

Максимални удари ветра са метеоролошке станице Требиње (локално време је +1 у односу на скалу) и штета настала од олујног ветра.

 

Укупна количина падавина током 1. и 2. јула. Највише кише је пало на југу Херцеговине и у Бањалуци.