Нагло захлађење и смена годишњих доба за мање од 24 часа 16-17. април

image_pdfimage_print

После врло топлог времена у првој половини априла, током 16. априла дошло је до наглог захлађења. Током 14. и 15. априла понегде је било и 32°С. У Бањалуци и Приједору забележени су нови рекорди за апсолутну максималну температуру у априлу месецу (32°С).

 

Током 16.а прила дошло је до нагле промене времена. У првом делу дана јачао је утицај предње стране циклона, и даље се одржавало јако југозападно струјање уз прилив топлог ваздуха. Било је врло топло и ветровито, максимална температура је достигла до 27°С.

 

Током дана, како се приближавао хладан фронт, дошло је до прилива знатно хладнијег ваздуха са северозапада.

Синоптичка ситуација 16.04. у подне. На слици десно се види прелазак хладног фронта (извор: ECMWF и wetter3.de)

 

При проласку фронта прво је у Словенији и Хрватској било јачих падавина уз грмљавину, затим и захлађење и појаву снега, а у поподневним сатима и до наредног јутра (17.04.) хладнији ваздух и јача падавинска зона захватили су и наш регион. На северу земље у поподневним сатима умерен до јак ветар који је скренуо из јужног у северни смер. На западу је током поподнева дошло до наглог захлађења и киша је прешла у снег уз формирање снежног покривача у вишим пределима, а чак је и у нижим пределима падао снег. При проласку хладног фронта било је јаког, понегде и олујног ветра.

 

Сателиска слика облачности и падавина 16.04. у 22 часова и 17.04. у 00 и 04 часа: плаво киша, розе снег (извор: wetteronline.de)

 

Хладни фронт се 17.04. ујутру брзо премештао ка истоку где је донео кишу и снег и у ниже пределе.

На слици испод је приказан пад температуре 16. априла од јутра до вечери где се види да је у многим пределима за 11 часова температура опала и за више од 20 степени, а у Приједору и за чак 25 степени!

 

16.04. у Кнежеву је температура достигла 22°С, а наредно јутро је освануло са 15 cm снежног покривача и 0°С.

 

У Бањалуци је максимална температура 16.04. износила 27.4°С у првој половини дана, док је у увече пала на само 2.6°С. У ноћи је повремено падао и слаб снег. На слици је приказан ход температуре и притиска током 24 часа (од 16.04. у 00 часова до 17.04. у 00 часова). На слици се види пад притиска испред хладног фронта (како се приближавао циклон из Јадрана),  затим пораст притиска после проласка хладnог форнта када је дошло до наглог захлађења.

 

На сликама испод је приказано захлађење на појединим станицама:

 

Висина снежног покривача 17.04. ујутру: