МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА ВРЕМЕНА – НОВЕМБАР 2021 (синоптичка слика и вријеме, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

image_pdfimage_print

Сажетак: Прва половина мјесеца ће протећи прво у периоду кишног времена са обилним падавинама, а екстремним на југу, а затим у другој половини са сувим и релативно угодним временом и температуром изнад просјека. Могућност нових падавина је око 11/12 новембар те крајем друге декаде 17/18 новембар. Прогноза времена за другу половину новембра у себи садржи недоумице о водећем висинском струјању, тако да могућност грешке је повећана за прогнозу падавина у том периоду. Прихватањем једног сценарија, које у себи садржи јачање баричког гребена и блокирајућу ситуацију изнад Балкана, онда би уследио и дужи период сувог времена, који би се протегао до краја мјесеца. Тај период би био и са мало нижим температурама, око нормале а према крају мјесеца са трендом пада за степен два испод просјека. Тада се поново очекује појава јутарњих мразева, прво у централном планинском појасу а затим и шире према низији на сјеверу, уз јављање приземних инверзија и магле.

Прогноза за првих петнаест дана новембра

Синоптичка слика:

Првих пет дана новембра мјесеца ће западни Балкан бити под утицајем јаког јужног и југозападног струјања, на предњој страни висинске долине која се формира у западном Медитерану. Таква временска стања доносе чести пролазак облачних маса у југозападној струји, везане за фронталне системе. Они доносе обилније падавине јужној половини земље, посебно јужним навјетринским странама планинског ланца, који је постављен нормално на њихово кретање. Јако успоно струјање условљава и раст облака непогода па често се јављају обилне падавине.

(ECMWF) модел даје приказ тога на слици која слиједи:

Шестог новембра се стујање мијења. У западном Медитерану се формира висински циклон, изнад Балкана се прекида јужно струјање и јача термобарички гребен чија оса је у правцу сјеверозапад (Алпе) југоисток (Грчка, Египат) тако да би по тој прогнози изнад Балкана био присутан топли ваздух, уз смиривање временских прилика.

Синоптичке прилике наредних дана (9,10. и 11.новембар су у знаку промјене висинског струјања које ће скретати на сјеверно и сјеверозападно, на предљој страни антициклона изнад Британије, док свјежије и хладније ваздушне масе се таласају средњом и сјеверном Европом. И у том периоду ће релативно топли ваздух бити присутан изнад Балкана. Нова промјена се очекује око 15.новембра када би капља хладног и доста сувог ваздуха спуштала се са сјевера европског континента према подручју Украјине и Русије, те формирала висински циклон изнад Црног Мора,(16. новембра), када би наши крајеви били подутицајем јаког сјеверног струјања.

 

Вријеме:

 

Већ од првог новембра ће доћи до промјене времена и утицаја првог фронталног система у ноћи на други новембар. Он ће дати пљускове и грмљавину, те обилније падавине југу а и појачан вјетар посебно у планинском појасу. Након кратке станке с падавинама у сриједу 03. новембра, очекују се падавине већ 4. и 5. новембра, које ће бити веома обилне посебно у јужној половини земље. Према (GFS )моделу количине за период до 6. новембра у Херцеговини су до 150/200 l/m², док има и оних модела (ECMWF), који дају и веће количине, нешто мало испод 300 l/m², што спада у екстремне падавине. Од седмог долази до стабилизације времена уз присуство  не толико хладне ваздушне масе тако да ће период до петнаестог новембра бити углавном сув, с позитивним јутарњим температурама и дневним мало изнад присјека, углавном од 11 до 16°С. Накратко једанаестог, дванаестог и тринаестог у сјеверној струји биће више облака и могућности за коју кап кише на сјеверу.

 

Прогноза за других петнаест дана новембра

Синоптичка слика и вријеме:

Синоптичка ситуација друге половине новембра мјесеца ће много зависити од  два сценарија који су могући изнад нашег региона. По висини ће шеснаестог и седамнаесто бити сјеверно струјање уз продубљавање долине са запада, по једном обрасцу, док други даје активирање циклона у области Црног Мора. Који модел понашања водећег струјања ће превладати зависиће и даље временске прилике. Модел који пратимо је имао одлично слагање са почетним развојем временских прилика у новембру и дао је знак за обилне падавине, слиједићемо његов излаз и предвиђање водећег струјања.

Та синоптичка ситуација је приказана на слици која слиједи:

Дакле, шеснаестог и седамнестог је очекивати слабе падавине, а на планинама на истоку и мало снијега. Након тога прогноза даје формирање циклона изнад средње Европе који ће бити у слабљењу и премјештању према сјевероистоку континента. Са запада би јачао барички гребен и направио блокирајућу ситуацију изнад Медитерана, тако да би цијела трећа декада била мање више стабилна и претежно сува. Слика водећег струјања је приказана на слици која слиједи.

Што се тиче температуре, она би била око нормале с тенденцијом лаганог пада према крају мјесеца, уз чешћу појаву инверзија и слабог до умјереног мраза, посебно у централном и источном планинском појасу. Изгледи минималних и максималних температура у трећој декади новембра је дата на слици која слиједи:

Погледајмо како се то све уклапа у климатолошку слику времена. Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  Оне се израђују у седмодневним периодима.

Прву половину мјесеца ће окарактерисати јужно и зонално висинско стање, са средњим вриједностима геопотенцијала прво испод нормале а затим око и изнад нормале, што значи да ће у наше крајеве притицати топли ваздух, а само ће у пар наврата бити замјењено освјежењима у виду фронтова с пљусковима или израженим линија нестабилности. Након тога ће преовлађујуће струјање бити зонално, уз назнаку циклонске циркулације у дијелу Медитерана, али позитивна аномалија изнад наших ширина и централне Европе указује на одржавање баричког гребена, што се у доброј мјери поклапа са изреченим.

Темперара у првој седмици мјесеца ће бити прво мало испод а затим око просјека и изнад просјека за мјесец новембар посебно на сјеверу и истоку, с тим што ће у трећој седмици бити сигнификантно  изнад просјека, да би према крају мјесеца падала према нормалним вриједностима. . Задња седмице доноси температуре око нормале. Као закључак се намеће да новембар мјесец не доноси нека јака захлађења, те да ће дуго бити без јутарњих мразева који су извјеснији у другој половини мјесеца.

Падавина ће бити знатно изнад просјека на почетку мјесеца у његовој првој  седмици. Након тога ће бити доста дуг период сувог времена, без знакова. Ни до краја мјесеца карте аномалија падавина не показују неке знаке, тако да се то уклапа у већ изречено, да се мало кише очекује у другој седмици око 11., те око 17. новембра. Гледано укупну количину падавина за цијели мјесец, могућност грешке у прогнози је већа. У сваком случају поједини предјели, а најизвјесније јужна половина земље ће имати вишак падавина, Крајина и сјеверозапад мало изнад или око нормале, док би централни предјели и сјевероисток имали чак и дефицит падавина. То је врло илустративно приказано на слици која слиједи, а приказује просторну расподјелу падавина за новембар 2021.године.

Климатолошки изгледи за новембар  2021.године

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у новембру буде мало изнад нормале на сјеверном појасу, те у Херцеговини, око нормале у планинском појасу, Најтоплији дио мјесеца ће бити у  другој седмици , а након тога око просјечних вриједности, а на крају мјесеца с трендом пада. У већини мјеста на сјеверу средња температура би била око  9°C, на истоку и дијелом централним предјелима она  би била  од 5 до 7°C, у планинама   3°C.   На југу у Херцеговини се очекује од 10 до 13°C.

Падавине:

                   

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина).

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у новембру  буду испод нормале, међутим, због сигнала да би било обилних падавина на почетку мјесеца, ову прогнозу не можемо прихватити, већ промишљати на већ описан начин. У смислу тога корекција падавина би била у смислу да:  У већини мјеста од сјевера, преко централних предјела на исток до доњег Подриња количина кише ће бити од 60 до 85 l/m²,  у Крајини и више  до 100 l/m²,  а од крајњег запада преко југозапада до југа, од 200 до 320 l/m². *(Биће занимљиво пратити коначну мјесечну количину, кад се успостави серија фронталних поремећаја у југозападној струји, чија прогноза падавина даје само у периоду њиховог утицаја вриједности преко  200 l/m².)

Игор Ковачић. дипл.метеоролог

 

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.