Летње температуре 30.марта 2024.

image_pdfimage_print

Пространи циклон се шири од запада Европе, преко Средоземља и севера Африке до Балкана. У склопу овог система одржава се и јако јужно струјање уз прилив врло топлог ваздуха пореклом са севера Африке.

 

У већем делу Европе је знатно топлије од просека, а и у многим местима у нашем региону у суботу 30.03. измерене су летње температуре ваздуха преко 25 степени, а понегде је било и чак 30 степени.

 

Код нас најтоплији је био Зворник са 29.6˚С; затим Бијељина, Добој, Бања Лука и Србац са 28˚С. У Бијељини је измерено 28.3˚С и то је највиша измерена температура у марту у Бијељини (период од 1953. године до данас).  Добој и Бањалука нису оборили данас рекорд за највишу температуру измерену у марту, мало топлије је било 1977. године када је у Бањалуци измерено 29.6˚С а у Добоју 29˚С.

 

Градачац и Зеница су имали 28˚С. У појединим градовима у Србији забележене су и прве температуре од 30˚С у овој години.

 

Најтоплији градови у Европи 31.03.2024 од података који су у међународној размени (извор: ogimet.com).

 

Ова ваздушна маса садржи повећане концентрације честица сахарског песка што утиче на смањену видљивост и замућеност атмосфере.

Прогноза количине честица у ваздуху за 30.03.2024. (South-East European Virtual Climate Change Center, http://www.seevccc.rs/?p=8)

 

У наредним данима (до понедељка 1.априла) наставиће се још топлије и ветровито време уз повећану концентрацију честица песка у ваздуху које ће утицати на смањену видљивост.

 

Дуваће јак до олујни југо, поготово у понедељак крајем дана. Јак југо ће утицати и на додатни пораст температуре па се очекује да ће у недељу и понедељак (31. марта и 1. априла) и код нас понегде бити 30 степени. ОЧЕКУЈЕ СЕ ОБАРАЊЕ РЕКОРДА ЗА НАЈВИШУ ИЗМЕРЕНУ ТЕМПЕРАТУРУ У МАРТУ МЕСЕЦУ НА ЈОШ НЕКОЛИКО СТАНИЦА.

 

Јача промена времена се очекује у понедељак вече. При прослаку фронта од запада ка истоку биће јачих пљускова са грмљавином, а могуће су и локалне непогоде уз олујни ветар.  Због повећане концентрације песка у атмосфери очекује се „жута киша“ а честице песка ће се најбоље видети после кише на вештачким површинама, поготово на аутомобилима.