Извештај са шестог састанка хидролошког координационог панела Светске метеоролошке организације

image_pdfimage_print

Шести састанак хидролошког координационог панела Светске метеоролошке организације одржан је од 16. до 19. јануара 2014. у Женеви, Швицарска. На састанку су учествовали представници хидролошких тела из склопа Светске метеоролошке органицације (две техничке комисије Светске метеоролошке организације као и Стални комитет за хидролошке сервисе) и међународне организације које се се баве питањима хидрологије и водних ресурса.

Милица Ђорђевић из Републичког хидрометеоролошког завода Републке Српске је учествовала на састанку као експерт задужен за координацију активности у пројекту Светске метеоролошке организације: Систем за најаву бујичних поплава (Flash Flood Guidance System).

 

Главни задатак хидролошког координационог панела је да координира и повеже све активности које се тичу хидрологије и водних ресурса широм света а обављају се у склопу различитих организација и да омогући комуникацију и сарадњу у оквиру различитих организација. Циљ састанка је да се доставе извештаји о активностима, које су дефинисане кроз Акциони план за хидрологију, као и да се поставе нови циљеви за наредни период.

 

Хидролошкки координациони панел је донео низ одлука и препорука а један део препорука ће бити изнет на састанцима техничких комисија Светске метеоролошке организације SERCOM и INFCOM које ће се одржати у марту и априлу 2024.

 

Детаљни извештаји, презентцаије и одлуке са састанка су доступни на: https://community.wmo.int/en/activity-areas/hydrology-and-water-resources/meetings/sixth-hydrological-coordination-panel-meeting-hcp-6