Хидрометријско мјерење дроном

posted in: Занимљивости | 0
image_pdfimage_print


Дана 16.04.2024. године извршено је мјерење протицаја на ријеци Врбас од стране одјељења за Хидрологију при Републичком хидрометеоролошком заводу и представника катедре за Хидротехнику испред Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци. Мјерења су извшена симултано кориштењем ултразвучног мјерача протицаја Сонтек М9 у надлежности РХМЗ РС и дроном Фантом 3, који је опремљен камером, у надлежности АГГФ БЛ.
Мјерења су извршена у циљу упоређивања резултата, гдје је површински ток ријеке Врбас снимљен дроном те постпроцесно уз помоћ адекватног софтвера анализиран снимак, којим је процјењена вриједност протицаја у датом профилу, те добијене вриједности даље упоређене са резултатима конвенционалне методе мјерења протицаја ултразвучним мјерачем протока, извршене за дати профил у истом тренутку.
На основу овог прелиминарног мјерења, може се утврдити да је развој технологије анализе и процјене укупног протицаја у пресјеку корита на основу само снимка површинских брзина изузетно напредовао, те да представља прилику за унапређење могућности мјерења и процјена протицаја, нарочито при условима великих вода када су мјерења конвенционалним методама отежана.