EUMETSAT ИНФОРМАТИВНИ ДАН

image_pdfimage_print

EUMETSAT ИНФОРМАТИВНИ ДАН ЗА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

  1. и 19. априла 2023. у Сарајеву је одржан EUMETSAT (Eвропска организација за употребу метеоролошких сателита) информативни дан за Хидрометеоролошке заводе Западног Балкана који нису чланови EUMETSAT-а. Састанку су присуствовали представници Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

 

На састанку су презентоване текуће и планиране активности EUMETSAT-а, EUMETNET (мрежа европских националних метеоролошких служби), Европског центра за средњорочну прогнозу времена (ECMWF) и Светске метеоролошке организације као и статус и потребе Хидрометеоролошких завода везано за активности EUMETSAT-а, EUMETNET-a и ECMWF-а.

Главни закључци:

  1. EUMETSAT ће наставити да пружа подршку Заводима из региона и доставља одређене сателитке податке и продукте без накнаде кроз пројекат DAWBEE станице као и тренинге за прогностичаре кроз SEEMET систем (South-Eastern Europe Meteorological Training).
  2. Подаци са новог сателита ће бити доступни кроз DAWBEE станице и у наредном периоду ће се радити унапређење постојећег система за пријем података са новог сателита.
  3. ECMWF у сарадњи са Светском метеоролошком организацијом ће наставити пројекат South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (SEE-MHEWS-A). ECMWF ће оперативно одржавати заједничку информациону платформу на којој се налазе подаци са 4 прогностичка модела, као и хидролошки модел за слив реке Врбас.
  4. Следећи тренинг у склопу SEEMET-а одржаће се у септембру у Северној Македонији а тема ће бити везана за напредну употребу сателистких података у прогнози конвекције као и прелазак на податке са новог сателита.
  5. На састанку је истакнута потреба за учлањење Босне и Херцеговине у системе EUMETSAT-а, EUMETNET-a и ECMWF-а. Кроз чланство би Заводима у Босни и Херцеговини били достуни сви продукти и сервиси које ове организације производе и значајно би се унапредили системи за рано упозоравање на потенцијално опасне временске појаве.