ЕУМЕТСАТ информативни дан Националних Хидро Метеоролошких Сервиса (НХМС) за западни Балкан-(EUMETSAT Information Day for Western Balkan NMHS at Director Level),

image_pdfimage_print

ЕУМЕТСАТ  информативни дан за западни Балкан НХМС (Националних ХидроМетеоролошких Сервиса) на нивоу директора (EUMETSAT Information Day for Western Balkan NMHS at Director Level), се одржава виртелно (on-line ) 13. и 14. априла 2021.

Овај информативни дан  организује ЕУМЕТСАТ, а  Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске је домаћин,  под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републике Српске.

Главни циљ састанка је да пружи информације о тренутном статусу ЕУМЕТСАТ-ових сателитских програма, као и њихов допринос ЕУ Коперникус (EU Copernicus )програму. Ове године посебан фокус биће на преласку на Метеосат трећу генерацију сателита(Meteosat Third Generation (MTG), који ће замијенити метеосат сателите  друге генерације (MSG), тако да ће бити потребна надоградња система  EUMETCast у дијелу  пријема података као и доградње инфраструктуре за обраду истих. Као и обично, Информативни дан ће пружити прилику да се прикупе  информације о коришћењу метеоролошких сателитских података у Националним хидрометеоролошким сервисима западног Балкана, и да се разговара о наредним активностима. Такође ће бити разговора о потенцијалним заједничким пројектима са ЕУ и СМО (Свјетском Метеоролошком организацијом), с циљем даље подршке оперативном приступу и употреби ЕУМЕТСАТ и Коперникус (EUMETSAT and Copernicus), података и производа.

Првог дана конференције је било 45 учесника. Била је присутна већина  Директора хидрометеоролошких сервиса западног Балакна (Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово* и Босна и Херцеговина (директори РХМЗ РС и ФХМЗ ФБиХ), метеоролози, прогностичари, климатолози и други експерти из поменутих институција региона, представници ЕУМЕТСАТ-а и представници Свјетске Метеоролошке Организације.

Конференцијом је предсједавао РХМЗ Републике Српске, а ријечи добродошлице и жеље за успјешан рад конференције, испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде,Републике Српске је исказао помоћник министра у ресору водопривреде Гдин. Милан Гаврић.

 

У наставку доносимо говор добродошлице испред Министарства:

Поштовани и уважени представници ЕУМЕТСАТ-а, СМО (Свјетске Метеоролошке Организације),  ЕУ,  сви директори НМХС (Националних ХидроМетеоролошких Севиса) западног Балкана и сви други учесници ове конференције.

Велико ми је задовољство што могу да поздравим и подржим у раду овај уважени скуп, у име Владе републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на чијем сам челу и у име РХМЗ Републике Српске, као домаћина овог скупа.

О важности одржавања ових биеналних конференција не треба посебно говорити, будући да се то потврдило кроз низ претходних, па је то постало  већ традиционално.

РХМЗ Републике Српске је управна организација унутар нашег Министарства и ми смо веома заинтересовани за све активности које се спроводе кроз ту институцију, у циљу јачања капацитета, одговора на све изазове који се постављају у њиховом раду, као и на јачању међународне сарадње и учешћа у регионалним и свим другим пројектима под окриљем СМО, европских метеоролошких агенција, од којих је и високо позициониран ЕУМЕТСАТ  и ЕУ.

Информације и знања која ће овдје бити подјељена о новим технологијама, сателитима треће генерације и могућности коришћења продуката у земљама западног Балкана биће од великог зачаја за све институције које се баве метеорологијом у нашем регину. Организовање тренинга из сателитске метеорологије, наставка и надоградње DAWBEE (довби)станица за пријем сателитских слика у многоме ће допринјети унапређењу рада метеоролошких служби региона и њиховој спремности да одговре на вријеме и правовремено, на све појаве непогода које постају све чешће и интензивније.

Учешће РХМЗ РС у пројекту СМО (WMO) Свјетске Метеоролошке Организације MHEWS-SEE (Multi Hazard Early Warning System South East Europe), у склопу којег је одабран и Пилот пројекат прогнозе поплава за ријеку Врбас, под покровитељством СМО, опредјељују и нас као ресорно Министарсво да подржимо све ове активности и изразимо захвалност свим међународним институцијама на остварењу овако значајних циљева.

Противградна превентива републике Српске која је такође јавна установа под нашим Министарсвом пољопривреде, шумарства и водопривреде, достављањем података са свог метеоролошког  радара ће учествовати у горе поменутом пројекту и изради нумеричке прогнозе. И за њихов рад и праћење облака непогоде од изузетног значаја су сателитске слике које обезбјеђује ЕУМЕТСАТ и надамо се да ће преко РХМЗ РС имати их на располагању.

Босна и Херцеговина није чланица ЕУМЕТСАТ-а, а надам се даће се то остварити у неком разумном временском периоду.

Наш хидрометеоролошки завод је скромих али ипак респектабилних капацитета. Он једнако и као сви велики Сервиси, мора одговорити на све изазове који се постављју пред метеоролошку заједницу у овом тренутку, на пољу климатологије, прогнозе времена и раних упозорења на опасне метеоролошке појаве, које све чешће погађају и нашу земљу. Посебно велике штете смо трпјели од поплава, суша, града и олујних вјетрова. Због тога је  наша посвећеност  да га подржавамо у свим активностима и међународним пројектима, те стварамо услове да напредује у техничком и стучном смислу.

Због тога смо препознали и високо цијенимо све што ЕУМЕТСАТ чини на јачању капацитета метеоролошких сервиса западног Балкана.

Желим вам успјешан рад и завршетак конференције.

Након тога , се учесницима обратио Гдин. Др Петри Талас (генерални секретар) Свјетске метеоролошке организације (Mr. Petteri Taalas, Secretary General, WMO ), што је посебно дало на значају конференције. У свом обраћању Генерални секретар СМО, изнео је најзначајније активности из рада СМО, сарадње са ЕУМЕТСАТ-ом у многим програмина и пројектима, те визији будућности СМО, значају размјене података у глобалном систему мониторинга Земље те је пожелео успјешан рад конференције.

На крају поздравних обраћања је био нови генерални директор ЕУМЕТСАТ-а Гдин. Фил Еванс (M. Phil Evans, Director-General, EUMETSAT). Он је упознао учеснике конференције са тренутним активностима и пројектима ЕУМЕТСАТ-а,новим сателитима, новим технологијама, новим сателитским продуктима и будућим корацима институције. Истакао је значај подршке ЕУМЕТСАТ-а оваквим активностима унутар региона.

Радни дио конференције се одвијао у два дијела. Први је био у знаку представљања рада ЕУМЕТСАТ-а, и Коперникус програма. Презентација је била импресивна и не може се пренијети у пар ријечи. Изложен је нови сателитски концепт треће генерације (Meteosat Third Generation (MTG), те информација о низу нових продуката, платформи, портала и услуга које обезбјеђује ЕУМЕТСАТ, те сарадње са другим метеоролошким агенцијама и СМО.

Други дио радног дана је протекао у презентацијама националних метеоролошких институција региона о тренутном стању и примјени сателитских продуката у њиховим заводима.