Најкишовитији септембар у Новом Граду и Приједору

image_pdfimage_print

Послије врло топлог и сушног времена, у септембру мјесецу је дошло до нагле промјене времена. Септембар 2024. године је на станицама у Новом Граду (280.7 mm) и Приједору (244,8 mm) био најкишовитији у последљих 60 година (подаци од 1961. године до данас).

Просјечна мјесечна количина падавина на станицама у Новом Граду и Приједору у септембру 2024. године је била знатно већа од вишегодишњих просјека.

 

Поређење просјечне вишегодишње количине падавина у септембру и осмотрене у количине падавина за септембар 2024. године.

 

Већи дио прве декаде септембра обиљежио је утицај антициклона гдје су само повремено регистроване падавине у ова два града, а температуре ваздуха су биле изнад просјека (регистровано је 7 тропских дана). Пред сами крај прве декаде јачао је утицај циклона из Италије и Јадрана који је условио јаче падавине и осјетно захлађење у овим крајевима.

(Извор ECMWF и metoffice.gov.uk).

 

Циклонски утицај се изнад западне Крајине задржао и током друге декаде, гдје су се јавиле нове падавине, нарочито 13. септембра, када је пало 86.1 мм у Новом Граду и 54.7 мм у Приједору.

(Извор ECMWF и metoffice.gov.uk).

Почетком треће декаде јачао је утицај антициклона који је условио љепше вријеме и пораст температуре ваздуха. У наставку мјесеца је јачала циклонска цирклуација на Јадрану која је донијела нове пролазне падавине на станицама у Приједору и Новом Граду. Пред сами крај септембра регистроване су обилније дневне количине падавина условљене утицајем висинске долине са сјевера Европе која се премјештала ка југу Европе и проласком хладног фронт преко нашег региона.

(Извор ECMWF и m

etoffice.gov.uk).

 

На сликамаиспод приказане су дневне количине падавина у септембру мјесецу где се виде обиле падавине од средине мјесеца.

 

Дневне количине падавина на станици у Новом Граду у септембру 2024.године (РХМЗРС).

 

Дневне количине падавина на станици у Приједору у септембру 2024.године (РХМЗРС).

 

Највећа количина падавина у Новом Граду за септембар мјесец (РХМЗРС).

 

Највећа количина падавина у Приједору за септембар мјесец за поједине године (РХМЗРС).