Најтоплији фебруар у Бањалуци од кад се врше мјерења

image_pdfimage_print

Најтоплији фебруар у Бањалуци од кад се врше мјерења

 

У целом региону забиљежен је веома топао фебруар, а у Републици Српској је ове године у већини предјела оборен рекорд за најтоплији фебруар од кад се врше мјерења. Средња температура током цијелог мјесеца је била од 3 па до чак 7 степени виша у односу на просјек.

Током цијелог мјесеца било је топлије од просјека а пролазна захлађења су доносила благи пад температуре, али и у тим данима је било топлије од просјека.

 

Колико је било топло може се видети на примјеру Бањалуке где се види да је фебруар био 6.5˚С топлији од просјека, а било је чак преко 2 степена топлије од просјека за март мјесец (7.4˚С просјек за март)!

 

Овај фербуар је био за скоро 2 степена топлији од претходно најтоплијег фебруара из 1966. године када је средња температура износила 7.7˚С.

 

10 најтоплијих фебруара у периоду од 1961. до данас

 

Средња мјесечна температура за фебруар од 1961. године до данас.

 

Последњих неколико година било је врло топло у фебруару а последњи пут је било хладније од просјека у фебруару 2018. године.

 

И средња минимална и средња максимална температура је била највиша у фебруару 2024. Минимална температура у Бањалуци се током цијелог мјесеца само 5 дана спуштала испод нуле.

Максимална температура је сваког дана прелазила изнад 10 степени, а чак током 22 дана температура је била изнад 15 степени. Иако је било врло топло током цијелог мјесеца, није оборена вриједност за апсолутну максималну температуру која износи 25.2 и измјерена је у фебруару 2008. године.

Количина падавина је била знатно мања од просјека, пало је само 15.2 mm кише а просјек износи 67 mm. Током цијелог мјесеца није било снијега у Бањалуци, а снијег је падао само на планинама.