31._јануар 2022_Поново изнадпросјечно топло на крају јануара!

image_pdfimage_print

Сажето: Јануар је протекао релативно мирно, мислећи овдје на то, да није било екстремних и неуобичајених временских догађаја. Започео је високом температуром, затим био релативно хладан, испод просјека, да би 25. биле забиљежене најниже температуре, али са два пика високе температуре: на почетку и на крају мјесеца.

Гледјући цијели мјесец био је понегдје изнад (Бања Лука, Градишка Србац, Добој, Бијељина) понегдје око (Соколац, Билећа и Требиње) а понегдје и испод просјека (Вишеград, Рудо, Хан Пијесак и Чемерно).*Узрок томе су управо те честе промјене ваздушних маса. 31. јануара, уз присуство антициклона и термобаричког гребена по висинни, било је претежно сунчано вријеме у цијелој земљи, те уз прилив топлије ваздушне масе, температура је као и на почетку мјесеца била знатно изнад просјека. Највиша измјерена температура у Републици Српској и БиХ, забиљежена је у Бањалуци и износила је 15,5°С (1.јануара 2022. 19,3°С, и тада у Бањалуци, те петог 21°С).

*(ово су прве непотпуне и прелиминарне оцјене, прије званичне верификације, па су могућа мања одступања)

Већ према устаљеном правилу запад, због  притицања топлијег ваздуха по висини, је имао високе температуре, па је и Дринић достигао  12°С (750 м надморске висине). Језеро хладноће се задржало у котлинским предјелима на истоку, тако да је следеће јутро 31.било тамо хладно, а најнижу температуру је имао Соколац са -11,7°С. (Соколац уз сунчано вријеме је 30.јануара имао температуру 8,2°С, а на 1075 м надморске висине) те Калиновик са -12,4°С, док је Фоча имала најнижих 5,4°С.

Игор Ковачић