25.новембар 2021.године_Најава обилних падавина у Херцеговини

image_pdfimage_print

Због успостављања јаке висинске јужне и југозападне струје, уз формирање приземног циклонског система изнад централног дијела Медитерана, наредни дани доносе врло динамичне временске прилике, јак јужни вјетар и обилне падавине Херцеговини.

С Медитерана ће притицати влажан и топлији ваздух, те ће у 24. до 36. часовним интервалима давати обилније падавине јужној половини земље и планинском ланцу од запада до југоистока и истока. Сјеверна половина земље ће примити знатно мање падавина. Цијели период ће бити релативно топло, да би 29. у понедјељак и 30. новембра дошло до значајног захлађења који ће на крају дати и снијег. Наиме, тада ћемо бити под утицајем висинске долине са сјеверозапада која ће донијети захлађење.

Слике развоја синоптичке ситуације слиједе:

У Херцеговини ће у том четвородневном кишном периоду пасти до 150/ могуће локално 200 l/m², у рубном дијелу вододјелнице са Савским сливом (Чемерно) и горњем Подрињу до  100 l/m².

 Први циклус обилних падавина наступа већ у ноћи 26.новембра.  У наредном периоду од 36 часова, од 26. у 00:00  до 27. новембра до 06:00 часова, (прелаз четвртак на петак, петак, до субота ујутро) у јужној половини земље се очекују  обилне падавине, које ће се ширити и према централном појасу, тако да ће и тај дио иако модели не показују, вјероватно добити обилнију кишу.

 

У наставку доносимо нови графички приказ прогнозе падавина за период: од 26. у 00:00  до 27. новембра до 06:00 часова

Уочава се разлика у укупној количини према појединим моделима, али сви дају да ће у Херцеговини пасти у том периоду до 70 l/m², у рубном дијелу вододјелнице са Савским сливом (Чемерно) и горњем Подрињу до  50 l/m², што је велика количина с обзиром да смо већ имали екстремне падавине у првој декади мјесеца. Уз то ако се узме да ће падавине бити пљусковите, потенцијално постоји опасност од бујичних поплава!

 

 

Закључак: Ове временске прилике и обилне падавине су потенцијално опасне. Посебно се то односи на могућу појаву бујичних поплава због јаког интензитета падавина у зони облака непогода! О томе ћемо извјештавати свакодневно у склопу праћења времена.

 

26.новембар 00:00 часова до  27.новембар у 06:00 часова:

Од 00 до 06 ч Укупно (l/m²)
Херцеговина 45-80 лок 100
Источни појас 15-30 лок 50
Сјевер 5-15
запад 15-35

 

 

Посебно у овој прогнози (анализи прогнозе) требамо истаћи да ће у приобалном дијелу Јадрана, који се налази између Дубровника и Херцег Новог, бити присутан израженији облак непогоде, који локално даје врло велике количине падавина, што се може пренијети и сјеверније, тако да да локално може дати још веће количине од прогнозираних у региону Требиња*.

 

*Напомена: (Овакав сценарио је потенцијално могућ, будући да се не може са великом прецизношћу прогнозирати у овом часу, већ само постоје индиције.  Ако се формира облак непогоде, онда ће бити могуће прогнозирати, а то је за вријеме од 6 до 12 часова унапријед_значи нове информације сутра ујутро).

Чланак приредио Игор Ковачић,дипл.метеоролог