25 фебруар 2023_Погоршање времена уз обилне падавине и снијег: 10-25 cm у планинама до 50 cm

image_pdfimage_print

Сажетак: Након изнадпросјечно топлог времена уз дневне температуре и преко 20˚C, за дане викенда (субота и недјеља) долази нам захлађење, обилније падавине и снијег уз формирање умјереног а у планинском појасу и знатног снијежног покривача. Коначно ће и у Бањалуци забијелити, онако као је било уобичајено, за вријеме типичних зимских мјесеци. За суботу 25 фебруара у Бањалуци се очекују обилније падавине у послеподневним часовима од 20 до 30 l/m², а у ноћи на недјељу снијег, тако да се очекује од 15 до 20 cm снијежног покривача до краја недјеље! У планинама ће бити и до 50 cm снијежног покривача.

Наиме у суботу, уз југозападно струјање по висини, долази до пада геопотенцијала, услијед продубљавања долине са сјевера. У приземљу приближавање циклона и хладног фронта из централне Европе у другом дијелу дана. У недјељу утицај циклона из области Италије и Јадрана , те таласање фронталне линије изнад нашег региона.

На сјеверу земље се очекују обилније падавије:

У суботу већина предјела са до умјереним падавинама 10-20  l/m²на сјеверозападу и сјеверу 30-40/50 l/m². У недјељу сјевер 20-30  l/m² југозапад и запад Крајине 40-60/70 l/m², Херцеговина локално и више до 70-90 l/m². У ноћи на недјељу киша ће прећи у снијег уз формирање снијежног покривача, који ће расти током дана. На југу ће тада бити јођш топло са обилним падавинама.

Слике које слиједе дају прогнозу висине снијега у недјељу у 07 часова, те у понедјељак у 07 часова.

РХМЗ Републике Српске је за овакве метеоролошке прилике издао следећи метеоролошки аларм: