23.јануар 2022._хладна капља арктичког ваздуха условила снијег и на Грчким острвима

image_pdfimage_print

Хладна капља актичког ваздуха се спустила у претходном периоду са сјевера Русије према југу захватајући прво регион око Црног Мора, а до сутра ујутро 24.јануара центар ове циклонске циркулације ће бити у Егејском мору. Зато је у Грчкој падао снијег, понегдје обилнији а и на острвима јужније од Атине, гдје је то ријеђа појава.

На слици која слиједи види се стрелицама значена путања центра висинског циклона:

У своју циркулацију увлачи и влажан ваздух са мора, тако да условљава и обилније падавине, кише и снијега, а снијежна линија се спустила и до оства Крита, Миконоса и Наксоса. У тим предјелима снијег је ријетка појава па је изазвао проблеме у промету и снабдјевању електричном енергијом. Слика која слиједи приказје стање снијежног покривача 23. јануара.

 

И наредни дан се очекују снијежне падавине у том региону. Поред тога задуваће од Турске јак сјевероисточни вјетар.

Слика која слиједи показује прогнозу за 24.јануар 2022, Грче нациналне метеоролошке службе:

У исто вријеме наши крајеви су на периферији тог система с повишеним притиском који потиче од антициклона са запада. Снијег који је падао 23.није пуно повећао снијежни покривач, једино могуће у вишим предјелима Крајине. У бањалуци је било само пропадавања снијега, уз могућност да се у њему напише и по нека порука. То показје слика која слиједи: