21.10.2021._Значај Јединствене политике података СМО кроз резолуције ванредног Конгреса СМО 2021 (WMO Unified Data Policy,)

image_pdfimage_print

Најважнији закључци Ванредног Конгреса Свјетске метеоролошке Организације ове године могу се изрећи у овој информацији коју преносимо са сајта СМО:

Сажетак:

Светски метеоролошки Конгрес (The World Meteorological Congress) одобрио је три опсежне иницијативе за задовољавање „експлозивног“ повећања потражње за временским и климатским услугама, кроз систематско повећање, пријеко потребних података осматрања и производа са подацима из цијелог свијета. Глобална природа климатског система значи, да смо потпуно зависни од сталног приступа подацима осматрања из цијелог свијета, размјењеним на међународном нивоу. Нова јединствена политика података потврђује посвећеност слободној и неограниченој размјени података, која је темељ СМО од када је успостављена прије више од 70 година.

Тај систем ће обухватити све релевантне податке о Земљином систему_укључујући вријеме, климу, океан, саставатмосфере,хидрологију, криосферу и свемирско вријеме, умјесто да осматра и прати као одвојена питања, прећење и прогнозу времена, климе и воде.  „Историја међународне размјене података је историја Сбјетске Метеоролошке Организације“, рекао је Мишл Џин,( Michel Jean, President of WMO’s Infrastructure Commission,) председник Комисије за инфраструктуру Светске Метеоролошке организације, која је развила јединствену политику података. Рекао је да је усвајање резолуције о подацима „велика, историјска одлука“. Потреба за активностима СМО продубљена је сталним недостатком података у регионима са мањком података и недостатком одрживог финансирања; огромним скоковима у подацима, науци и технологији, те брзом расту приватног сектора. Поред нове политике података СМО је такође одобрила Глобалну основну осматрачку мрежу (Global Basic Observing Network) и Систематски облик финансирања осматрања ( Systematic Observations Financing Facility. Ове нове политике одобрио је Конгрес након опсежних консултација са хиљадама стручњака и других заинтересованих страна широм свијета.

Детаљи:

https://bit.ly/3C3K5rd

 

Јединствена политика података ВМО

Овај приступ интегрисаног Земаљског система прикупљања података,  помоћи ће глобалној заједници да ојача и боље одржи свеобухватно осматрање и прогнозирање земаљског система, што ће резултирати огромним друштвено-економским користима. То ће довести до додатне размјене свих врста података о животној средини, што ће заузврат омогућити свим чланицама СМО да пружају боље, тачније и благовременије услуге везане за временске прилике и климу. Председник Светске метеоролошке Организације Герхард Адриан (WMO President Gerhard Adrian) прокоментарисао је да ће нова резолуција замјенити „статични, замрзнути систем политике података“ и пружити „могућност и обавезу“ да даље развијемо нашу међународну праксу размјене података како бисмо задовољили потребе 21. вијека. Могућности моделирања система Земље брзо напредују, а потреба за размјеном података о систему Земље ће и даље расти. Обједињена политика података СМО -а стога је изграђена око модуларног приступа који омогућава постепена ажурирања у наредним деценијама.

На крају, поновимо да се нова политика података одвија кроз три сегмента:

WMO Unified Data Policy

Global Basic Observing Network (GBON)

Systematic Observations Financing Facility (SOFF)

 

Чланак припремио Игор Ковачић, дипл.метеоролог