18.10.2021_Одржана је Хидролошка скупштина, На Ванредном Конгресу СМО 2021 (WMO Hydrological Assembly)

image_pdfimage_print

Сажетак:У оквиру Конгреса СМО, друга седница Хидролошке скупштине СМО (ХА-2) одржана је путем видео конференције 12. и 14. октобра 2021. Отворио ју је председник СМО, професор Г. Адриан, који је напоменуо да је Хидролошка скупштина ставља тему воде у средиште дневног реда Конгреса и помаже члановима СМО да разговарају и обликују шта треба учинити како би се људима у њиховим земљама пружиле боље услуге. Донешени су врло важни документи за даљи развој хидролошке службе у свијету и у СМО. као њеном интегралном дијелу.

1.Визија и стратегија СМО за хидрологију и с њом повезани акциони план

2. Напредна имплементација елемената Акционог плана за хидрологију

3. Декларација ВМО о води и Коалиција за воду и климу

У оквиру Конгреса СМО, друга седница Хидролошке скупштине СМО (ХА-2) одржана је путем видео конференције 12. и 14. октобра 2021. Отворио ју је председник СМО, професор Г. Адриан, који је напоменуо да је Хидролошка скупштина ставља тему воде у средиште дневног реда Конгреса и помаже члановима СМО да разговарају и обликују шта треба учинити како би се људима у њиховим земљама пружиле боље услуге.

Подсетио је делегате да је вода у срцу СМО, где јој је место према Конвенцији. Он је даље нагласио да је вода ресурс и пријетња у исто вријеме, са којом се треба ефикасније управљати. Вода је вектор болести, а 2021. је још једном показало да се катастрофе повезане с водом дешавају како у земљама у развоју, тако и у развијеним земљама, те да се многе додатне користи могу искористити ако водом управљамо преко дисциплина, сектора и граница. Професор Адриан је поменуо документе везане за воду које ће Конгрес размотрити и напоменуо да је био сведок транспарентног и свеобухватног припремног процеса који је довео до садашњих нацрта, које је сматрао добром основом за вођење Организације у годинама које долазе.

Генерални секретар, професор П. Таалас, подсетио је да СМО кроз реформу сада следи холистички приступ праћењу и моделовању Земљиног система, премошћујући различите дисциплине. Он је подвукао да је вода више него икад у фокусу међународне политичке агенде и висок приоритет за СМО, јер се, на пример, већина ефеката климатских промена осећа кроз њен утицај на водени циклус. Постоји потреба за наставком подизања профила и вредности хидролошких активности у СМО, без обзира на неке изазове које поставља формулација Конвенције. Покретање Коалиције за воду и климу је сигнал овог повећаног интереса. Улога ВМО -а у питањима везаним за воду такође је широко призната у систему УН -а, а ВМО настоји промовисати ближу сарадњу на свим нивоима, од међународног до националног, посебно између НМС и НХС.

Више од 450 учесника из 109 чланова присуствовало је другој седници Хидролошке скупштине.

 

Скупштина је прегледала следеће документе везане за хидрологију које је генерални секретар представио Цг-Ект-у (2021):

  1. Визија и стратегија СМО за хидрологију и с њом повезани акциони план
  2. Напредна имплементација елемената Акционог плана за хидрологију
  3. ВМО декларација о водама и коалиција за воду и климу

Акциони план за хидрологију

Као део Акционог плана за хидрологију, прегледани су и следећи документи:

  1. Стратегија ВМО -а за хидролошка истраживања 2022–2030

Стратегија ВМО -а за хидролошка истраживања даје допринос глобалној истраживачкој заједници у областима приоритетних истраживања потребних за подршку пружању побољшаних хидролошких услуга. Његов фокус је на истраживању које има директну примену за побољшање оперативне хидрологије и рада Националне хидролошке и метеоролошке службе у прилог осам амбиција описаних у Акционом плану Светске метеоролошке организације (ВМО) о хидрологији.

  1. Стратегија одрживости за систем за брзо управљање поплавама са глобалним обухватом (ФФГС/ВГЦ)

Стратегија одрживости система за брзо управљање поплавама (ФФГС) са глобалним обухватом пружа визију и приступе за будући развој и имплементацију ФФГС-а како би се постигла толико жељена одрживост ФФГС-а.

  1. Извештај о завршетку пилот фазе система хидролошког статуса и перспективе ВМО (ХидроСОС)

ХидроСОС (ВМО Глобал Хидрологицал Статус анд Оутлоок Систем) ће се директно надограђивати на постојеће и планиране иницијативе ВМО-а у вези са хидролошким мониторингом, разменом података и међусезонским до сезонским метеоролошким предвиђањем, како би испоручио јединствен оперативни систем који пружа најновије хидролошке информације и производе из националних метеоролошких и хидролошких служби за низ крајњих корисника.

Након што је прва пилот фаза ХидроСОС -а завршена, Скупштина је размотрила извештај који је припремио тим ХидроСоС -а и његове препоруке и усвојила Препоруку 6.

  1. План за успостављање хидролошких центара СМО у ГДПФС -у

Објашњавају план успостављање хидролошких центара СМО и укључивање хидролошких центара у ГДПФС интегрисањем хидрологије у приступ моделирања система Земље и на тај начин омогућава пружање побољшаних хидролошких услуга од стране чланица ВМО.

  1. Пројектни задатак управних тела Глобал ХидроХуб Суппорт Фацилити (ХидроХуб)

Скупштина је разматрала ревидирани пројектни задатак који укључује научене лекције и прилагођен новој структури СМО.

  1. Пројектни задатак Управног одбора пројекта Кс

Општи циљ Пројекта Кс је да помогне у пружању информација о хидрометријским инструментацијама и методологијама мерења доступним Хидролошким службама широм света, као и да подстакне и промовише стандарде.