18.01.2023_Трају и настављају се обилне падавине_не престаје опасност од локалних поплава и клизишта

image_pdfimage_print

Сажетак: свједоци смо утицаја јаког југозападног струјања и неколико фронталних линија и линија нестабилности које доносе пљускове и грмљавинске прцесе. Смјењују се периоди сувог и веома кишног времена, посебно на јужним навјетринским странама планина. У протекла 24 часа највише кише је пало у високој Херцеговини: Гацко предњачи са 127,8 l/m² ,а слиједе Чемерно и Невесиње са 116,1 l/m² и Билећа са 94,9. Укупно за два дана на том подручју је пало: Чемерно 177,2 l/m², Гацко 157,8 l/m², Билећа 151,9 l/m²  и Калиновик 100 l/m². Са количинама кише из претходног периода (циклона на прелазу од 10 на 11. јануар) у овим мјестима су превазиђене просјечне мјесечне суме падавина. У том региону се у наредних 24 часа очекује још 40 до 60 l/m², локално 80-100 l/m², тако да опасност од локалних изливања ријека не престаје.

Јака југозападна стуја у наше крајеве доноси кишне облаке, па се смењују периоди сувог са дужим периодима кишног времена. Највиже падавина има у јужној половини земље гдје облаци у својој југозападној струји се гомилају испред планина, дижу и процесом хлађења кондензују и излучују у виду обилне кише и пљискова, често праћене грмљавинским процесима. Узрок томе је висинска долина која се продубљује у западном и сјеверном медитеану уз формирање циклона у Ђеновском заливу, на чијој предњој страни стално пристиже влажни ваздух у Јадран а затим наставља пут копна. У протекла 24 часа на станицама РХМЗ Републике Српске пало је :

Будући да је и претходног дана (16,јан2023) на почетку циклоналног поремечаја било обилних падавина, баш у региону Херцеговине, на графику који слиједи дајемо укупну количину падавина за прва два дана утицаја циклонске активности:

На сјеверу се биљеже најмање падавине а обилне од запада и југозапада, до Херцеговине обилне, па следећи графикон приказује издвојено те количине за два кишна дана:

Сабирајући количине падавина за цијели мјесец, узимамо у обзир и утицај циклона од 10 на 11 јануар када је било такође обилнијих падавина, па је укупна количина падавина на станицама у Херцеговини превазишла мјесечне просјеке, а на неким достигла.

Слика која слиједи приказује укупну количину падавина за 17 дана јануара 2023 на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

Просјек мјесечних падавина за јануар за Чемерно је 166,2 l/m²,а до 18 јануара у 07 часова пало је 248,6 l/m², а у Билећи 211,4 l/m², што је за 10% више од просјека за јануар. Изнад просјека биљеже и станице на западу Српске, гдје је досад пало око 130% од просјечне вриједности.

Са обилним падавинама се наставља и данас, посебно у вечерњим и ноћним часовима, поново највише у регионима са највећим досадашњим количинама кише, па потенцијална опасност од излијевања водотока у тим регионима остаје и даље на снази. РХМЗ Републике Српске је издао упозорење за обилне падавине. Погледајте метеоаларм за 18. јануар 2023.

Обилне падавине се очекују и у Црној Гори, чија хидрометеоролошка служба је издала црвени метеоаларм за наредних 24 часа, што значи да се очекује преко 80 l/m². Укупна количина падавина ће бити веома велика. Да би Вам приближили укупне количине падавина које су већ пале дајемо следећи графикон, да дводневним падавинама и укупном количином (Извор ЗМХС Црне Горе):

У наставку

дајемо прогнозу укупне количине падавина за 18 и 19 јануар 2023. Извор РХМЗ Србије (Модел ECMWF):

На крају неколико информација и слика проблема и изливања водотока у региону Гацког, како преносе херцеговачки портали:

Мондо:

Гацко: Вода ушла у куће, прекинута путна комуникација са Невесињем.ри стамбена објекта у селу Фојница код Гацка поплављена су и вода је ушла у те објекте, рекао је Срни командит Ватрогасне јединице Гацко Алекса Вучковић.Становници су из ових кућа касно синоћ евакуисани.

 

Он је навео и да је у прекиду путна комуникација Гацко-Невесиње због изливања ријеке Заломке.

 

Вучковић је навео да су припадници Ватрогасне јединице имали интервенцију извлачења возила из поплављених улица у Гацку.