17.децембар 2022.године: Поново обилне падавине у појединим дијеловима Републике Српске

image_pdfimage_print

Сажетак: У протеклих 24 часа, до 17. децембра у 7 часова забиљежене су веома обилне падавине: у региону од Гацка (127,2 l/m²) до Чемерна (139,2 l/m²), те сјеверније од Бастаса (89,0 l/m²) до Тјентишта (163,2 l/m²) и источније, од  Фоче (56,5 l/m²) до Чајнича (62,2 l/m²). Непогода са најобилнијим падавинама десила се у ноћи на прелазу од 16. на 17. децембар између нула и један час. У то вријеме је и вјетар био олујне јачине: Хан Пијесак 21,1 m/s, Соколац 18,4 m/s (на станицама с највећом количином падавинама немамо аутоматско мјерење вјетра)

Врло кишно и нестабилно вријеме се наставило и 16.децембра, када је у југозападној струји преко наших предјела прешло неколико облачних и кишних зона. Једна од њих је била и линија нестабилности с великом количином влаге. Због израженог успоног струјања уз Динариде, прво у западној Херцеговини а затим и сјевероисточној високој Херцеговини, формирали су се облаци вертикланог развоја дајући обилне пљускове и рекордне висине дневних падавина. Њих су пратили и олујни вјетрови, те је забиљежен локално и град. У Мостару се ломило дрвеће, а улице су биле пролазно под водом. Слично је било и у Гацком, те на Чемерном.

Слика која слиједи приказује премјештање приземног фронталног система преко мора на копно. Прво је струјао топли ваздух па је било веома топло уз мању количину кише углавном на навјетринским странама планина.

Забиљежене температуре су достизале скоро и 20 степени целзијуса, посебно у крајевима са израженим фенским ефектом вјетра (углавном су смјештени на сјеверним падинама планина ).

Највиша забиљежена температура је била у Бањалуци 19,8˚С, затим Шипово 19,2˚С, Сребреница 19,0˚С и Рибник 18,4˚С. (То су биле за само пар степени ниже температуре од апсолутних максимума за децембар).

Следећа слика даје приказ максималних дневних температура ваздуха:

Као што је речено највише кише у периоду од 24 часа било је на сјеверу Херцеговине, вододјелници сливова (Чемерно) и дијелом у горњем Подрињу и јужном дијелу сарајевско романијске регије. Следећа слика је радарска слика (ДХМЗ Хрватске) у 00:00 и 01:00 часова 17.децембра 2022. Врло лијепо се прати премјештање линије непогоде:

Слиједи слика за записом забиљеженог олујног вјетра у Хан Пијеску и Сокоцу:

Слика која слиједи приказује 24 часовну количину падавина измјерену у 7 часова 17.децембра, а проузрокована горе приказаном синоптичком сликом:

Следећа слика приказује количину падавина последње серије од 15. до 17. децембра

На крају дајемо још мало статистичких података који помажу праћење укупне количине падавина и пораста водостаја ријека.

Укупна количина падавина за децембар показује да су мјесечне количине знатно превазиђене, као што је познато у претходном утицају циклона на западу, а највећи допринос у циклону који тренутно пратимо истоку, десио се на Чемерном. Тако да Чемерно предњачи са количином падавина од  (359,4 l/m²) а просјечна количина за децембар је (332,7 l/m²). Међутим Нови Град и даље је на првом мјесту по количини падавина изнад просјечних мјесечних, па биљежимо да је тамо пало 190% у односу на просјек, а у Приједору 155%. Слично је и на сјеверу уз ријеку Саву у Градишци и Српцу да је просјек превазиђен за око 20%. Престанак падавина у наредном периоду се показује као добар за отицање воде са плављених подручја, мада је ријека Сава и даље изнад редовне коте одбране од поплава за 28 цм (мјерење од 17.12 у 12 часова). За детаље пратите ванредне хидролошке билтене РХМЗ Републике Српске.