13. март 2023._Педесет осмо засједање IPCC-a (IPCC-58), Interlaken, Швајцарска, 13. – 17. марта 2023.

image_pdfimage_print

INTERLAKEN, 13. марта – Међувладин панел за климатске промјене (IPCC) почео је данас  своје засједање како би усвојио Синтетизовани шести извјештај о процјени . Засједање , kojе се одржава у Интерлакену ( Interlakenu),  у Швајцарској, трајаће до  17. марта.

Преносимо чћанак за новине IPCC-а:

Синтетизовани извјештај је последњи дио  IPCC-овог Шестог извјештаја о процјени климатских промјена. Он интегрише и резимира закључке шест извјештаја које је објавио IPCC током текућег циклуса извјештавања, који је почео 2015. Ово укључује три специјална извјештаја три радне групе IPCC-a, Шестом извјештају процјене климатских промјена.

Током овог засједања IPCC ће усвојити Резиме за креаторе политика у својим земљама, као и обимнији извјештај за институције које се баве проблематиком климатских промјена.

“Када буде одобрен, Синтетски извјештај ће постати темељни политички документ за обликовање климатских акција у остатку ове кључне деценије. За креаторе политике данас и сутра, пријеко потребан уџбеник за рјешавање климатских промјена. Немојте погријешити, недјеловање и кашњења нису наведени као опције”, рекао је предсједавајући  IPCC Hoesung Lee отварајући конференцију.

У име домаћина, швајцарски Федерални савјетник  Albert Rösti пожелео је добродошлицу преко 650 делегата, који су присуствовали овом пленарном

Засједању  IPCC-a.Након тога су уследиле видео поруке Генералног секретара UN-a Antonio Guterresa, генералног секретара Свјетске метеоролошке организације (СМО-WMO) Petteri Taalas, извршног Директора Програма Уједињених Нација за жиботну средину (UNEP) Inger Andersen и извршног секретара Оквирне конвенције Уједињених Нација о климатским промјенама (UNFCCC) Simon Stiell.

Видео поруке су доступне на:

Fifty-eighth Session of the IPCC — IPCC

За вишец информација можете контактирати:

IPCC Press Office, Email: [email protected]

Andrej Mahečić, + 41 22 730 8066, Werani Zabula, + 41 22 730 8120, Nina Peeva, + 41 22 730 8142 i Melissa Walsh +41 22 730 8532.

 

Биљешка о IPCC-у

Међувладин панел за климатске промјене (IPCC) је тијело УН-а за процјену науке у вези са климатским промјенама. Основали су га Програм Уједињених нација за околиш (UNEP) и Свјетска метеоролошка организација (СМО-WМО) 1988. године како би политичким лидерима пружили периодичне научне процјене о климатским промјенама, њиховим импликацијама и ризицима, као и да изнесу стратегије прилагођавања и ублажавања. Исте године, Генерална скупштина УН-а подржала је акцију СМО- WMO и UNEP -а у заједничком успостављању IPCC -а. IPCC има 195 држава чланица.