13.10.2023_Љето у првој декади октобра

image_pdfimage_print

Прву декаду октобра мјесеца је окарактерисало изнадпросјечно топло вријеме, са обиљем сунца и суво. У ниској Херцеговини је свих десет дана било љетњих (Tmax >= 25.0˚C), а на континенту око шест. На западу Крајине  је забиљежен и један тропски дан (Tmax >= 30.0˚C). Ту ситуацију везујемо за трећи октобар када је Tmax била 30.2˚C у Рибнику и Бањалуци а Приједору Tmax = 30.4 ˚C. Средња декадска температура износи 15,2˚C (Тср мјесечна октобар = 11.1˚C)*, што је за четири степена изнад просјека.У цијелој Српској је било 10 дана без падавина, осим пар мјеста на истоку, гдје су забиљежени трагови кише крајем декаде, а у Хан Пијеску осмог 1,2 l/m².

Такве временске прилике одредила је синоптичка ситуација која је била окарактерисана присуством пространог антициклона с центром изнад сјевера Африке и  југозапада Европе. Он је југозападу, западу, дијелу средње Европе и Балкану донио стабилно вријеме, а уз прилив топлог ваздуха из Африке и изнадпросјечно топло. Било је два периферна ослабљена фронта који су прошла сјевером Балкана од запада на исток, те утицала на вријеме у смислу мале осцилације температуре.

Слика 1.: синоптичка слика у првој декади октобра 2023 која је утицала на изнадпросјечно топло вријеме.

Графикон 1: декадска количина падавина на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

Прву декаду је окарактерисала суша, на већини станица ни један дан са кишом.

Графикон 2: декадска Тср на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

Графикон 3: одступање Тср у односу на просјек у првој декади, на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

Графикон 4: одступање Тср минималне у односу на просјек у првој декади, на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

Графикон 5: одступање Тср максималне у односу на просјек у првој декади, на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске:

*Тср октобар за Српску (1991-2020):  11.1 _према подацима климатологије_изведена средња вриједност из свих станица РХМЗ РС; **напомена:за поједина израчунавања дужина низова мјерења није једнака на свим станицама, те ове информације су оријентационе

 

 

Прва декада октобра је и у великом дијелу Европе била уз изнадпросјечно топло вријеме, а у Шпанији су достигнути у појединим мјестима и рекорди.

Детаље о томе можете читати на линку: https://www.vrijemeradar.me/vesti-o-vremenu/letnja-toplota-u-oktobru-na-zapadu-evrope-temperatura-i-preko-35c-rekordi–ccb90624-7f69-402e-ad35-df3c170a2f10