10 година чланства у систему МЕТЕОАЛАРМ-а

image_pdfimage_print

19.02.2014. Босна и Хергеговина је постала пуноправни члан система МЕТЕОАЛАРМ-а (https://www.meteoalarm.org/en/live/). За ових десет година МЕТЕОАЛАРМ је постао препознатљив систем за упозорења који је лако доступан грађанима, медијима и надлежним институцијама.

19.02.2914. приступање МЕТЕОАЛАРМ-у

 

Метеоаларм је систем за издавање и дељење упозорења за хидрометеоролошке заводе у већем делу Европе које је развио ЕУМЕТНЕТ (мрежа европских хидрометеоролошких завода). Метеоаларм омогућава дељење и размену упозорења о потенцијално опасним временским приликама помоћу мапе у различитим бојама које на једноставан начин приказује о којој врсти опасних временских догађаја се ради и у којим регионима. Ниво ризика означен је бојама на основу вероватноће штете и опасности које може проузроковати, а издају се и препоруке Светске метеоролошке организације о препорученом понашању у складу са степеном упозорења.

 

У Босни и Херцеговини Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издаје упозорења за 5 регија: Бања Лука, Приједор, Вишеград, Фоча и Требиње а Федерални Хидрометеоролошки завод Федерације Босне и Хергецовине за регије: Бихаћ, Ливно, Сарајево, Тузла и Мостар и упозорења се приказују на заједничкој мапи кроз систем МЕТЕОАЛАРМ-а.

 

Изглед МЕТЕОАЛАРМ-а са црвеним упозорењем за високе температуре издат за 17.07.2023.

Упозорења кром систем метеоаларма се издају за јак ветар, високу температуру, ниску температуру, грмљавинске непогоде, падавине, снег и маглу. Упозорења се издају у 4 нивоа:

  • Зелени ниво: без упозорењља
  • Жути ниво: БУДИТЕ УПОЗНАТИ. Будите у току са актуелном временском прогнозом. Очекујте мање сметње у активностима на отвореном.
  • Наранџасти ниво: БУДИТЕ СПРЕМНИ. Подузмите мјере опреза у пратите актуелну прогозу времена. Очекујте ометања у дневним рутинама и БУДИТЕ СПРЕМНИ обуставити активности на отвореном.
  • Црвени ниво: ПОДУЗМИТЕ МЈЕРЕ. Останите на опрезу и пратите савјете надлежних служби. Будите у току са актуелном временском прогнозом и очекујте значајна ометања у дневним рутинама.