09.08.2022_При локалној непогоди у Вишеграду за два часа пало 72,5 l/m², што је за 13,5 l/m² више од просјечне мјесечне количине за август мјесец

image_pdfimage_print

Осмог августа је преко наших крајева прешла линија нестабилности дајући локалне пљускове и непогоде, углавном у јужној половини земље, те изражено на истоку земље, у сарајевско романијској регији и у средњем току ријеке Дрине.

Највише кише за 24 часа је пало у Вишеграду 75,6 l/m², што је за 16,6 l/m² више од мјесечног просјека падавина за август,  те у  Сокоцу 68,7 l/m² (мјесечни просјек за август је 70.8 l/m²).

У Бијељини је ово била прва киша након мјесец дана, а пало је 31,7 l/m². Бања Лука која биљежи јаку сушу, ни овим нестабилностима није добила ни капи кише. Тако да можемо рећи да суша која је била присутна у јулу и јуну мјесецу се наставила у већини крајева сјеверног појаса и у августу. У наставку дајемо сликовни приказ пролаза линије нестабилности преко наше земље.

У појединим мјестима поред обилних падавина било је и појачаног вјетра (Бијељина и Соколац 14 m/s, а у Вишеграду 12 m/s).

На крају дајемо количине падавина у ових првих осам дана падавина августа мјесеца с фокусом на обилније падавине на истоку: