07.02.2022_Утицај брзо покретног хладног фронта_киша, снијег, пљускови, вијавица, врло јак, локално олујни вјетар

image_pdfimage_print

Током раних јутарњих часова наши крајеви су били под утицајем јужног и југозападног струјања и топлог сектора испред напредујућег хладног фронта са запада и сјеверозапада. Бања Лука је мјерила високих 13°С. Синоптичка слика висинског струјања приказана је на слици која слиједи:

Утицај фронта се у Крајини већ осјетио око осам часова а око 9:45 часова је прешао преко Бањалуке, дајући прво јак скоро олујни вјетар (17,5 m/s) уз пљусак кише и грмљавину. Његов утицај и промјену метеоролошких параметара пратимо на сликама које слиједе. Температура је била цијело јутро 12,8°С, да би за десетак минута пала на 3,4°С (пад 9,4°С), при проласку фронта у 10:10 часова. Најнижи станични притисак је забиљежен у 6 часова 985,9 hPa(mb),а након проласка фронта у 11 часова износио је 994,5 hPa(mb) (порастао је за 8,6 hPa(mb)). Цијело јутро је дувао јак, до врло јак јужни вјетар брзине до 12 m/s, а при проласку фронта био је маховит и скренуо је на сјеверне смјерове а на аутоматској станици је забиљежен максимални удар 16,7 m/s.Слично пратимо и у Бијењини само што је временско заостајање линије фронта око пола часа до 45 минута. Максимална температура је наступила у 9:30 часова 11,5°С, да би за сат времена пала на 5,2°. Максимални удар вјетра је био у 10:20 часова и износио је  19,6 m/s.

У Кнежеву је нешто прије 11 часова температура била 6,5°С, а око 12 часова пала је на  -1,2°С. Уз снијег и вијавицу, праћену јаким вјером. Сличне ситуације су забиљежене и у другим мјестим у складу са премјештањем фронталне линије. Овакве временске прилике су веома карактеристичне за фронтове2, врсте, врло брзе који дају нагли пад температуре, велику промјену притиска и на самом фронту маховит често олујни вјетар. Због јаког узлазног струјања на линији фронта (топли ваздух се диже испред фронта) стварају се облаци вертикалног рљзвоја дајући и грмљавину кој је забиљежена на линији фронта, прво на западу Крајине, затим око Бањалуке, Челинца и Котор Вароши, а касније у централном појасу БиХ, поподне и у Херцеговини, око Требиња.

Премјештање фронта пратили смо и на радарским сликама ТХМЗ Србије:

Игор Ковачић