06.11.2021._Обилне (екстремне) падавине 4. 5. и 6. новембра изазвале бујичне поплаве и активирање клизишта

image_pdfimage_print

Обилне падавине изазвале велике проблеме у многим крајевима Српске и Федерације БиХ. Бујичне поплаве, излијевање ријека и активирање клизишта направиле су огромне штете. Узрок томе су екстремне падавине ова два дана када је у оквиру 24/48 часова пало више кише него што је мјесечни просјек за новембар.

У претходном периоду у југозападној висинској струји изнад наше земље су се у налетим премјештали облачни системи, линије нестабилности са облацима непогода, који су дали обилне (екстремне) падавина на истоку (Подриње и сарајевско романијска регија) и у Херцеговини.

Дајемо количине падавина које су забиљежене. Са графикона можете видјети да су у појединим мјестима превазиђене просјечне мјесечне количине за Бијељину, Фочу, Сребреницу, Соколац, Хан Пијесак и Чемерно. Треба напоменути да је ситуација слична и у другим мјестима на истоку, те у Херцеговини, али више у њемом западном дијелу.

 

У табели која слиједи приказана је 24 часовна количина падавина од 05.новембра у 07:00часова до 06. новембра у 07:00 часова:

Дакле у источном појасу Републике Српске је укупно пало од 128 l/m² у Сребреници, до 277l/m² у Чемерном, те у Невесињу 281l/m². За већи дио региона може се рачунати да је пало преко 150l/m², што је изузетно пуно.

На слици која слиједи дајем просјечне мјесечне количине за поједина мјеста:

На већини станица источног појаса Српске је пало скоро дупло у односу на просјек а Чемерно је превазишло мјесечну количину за око 50 литара.

 

У наставку доносимо прогнозу падавина до 9.новембра. Дакле након прекида падавина у недјељу у понедјељак и уторак нас поново очекују обилне падавине, посебно у јужној половини земље и на истоку.

*Напомена: локално ова количина може варирати за (-/+) од 10 до 20%, будући да  се очекују израженији грмљавински процеси са обилним пљусковима, који неће бити једнолико распрострањени.

06.новембар:   Источни појас  30-40 l/m²  Лок.50 l/m²  Херцеговина  20-40 l/m²  локално  50 l/m²

07.новембар:   без падавина

08.новембар:   Већина предјела обилније падавине 20-30  l/m² лок. 40l/m²

                             Источни појас и Херцеговина због пљускова и непогода 40-60 l/m² Локално

                             До 70 l/m²

 

09.новембар:  Већина предјела мале до умјерене падавине 5-10, локално 20 l/m²

                            Крајњи исток и Херцеговина  30/40-60 l/m² локално и више  до 70 l/m²

 

 

 

 Закључак: Ове временске прилике и обилне падавине које су пале и које се очекују у наредном периоду су изражено опасне.

 

Напомена: Нови извјештај о падавинама биће припремљен сутра 07.новембра

 

Игор Ковачић, дипл. метеоролог