05.07.2022_Јака непогода с градом у Сокоцу

image_pdfimage_print

Сажетак: Јако грмљавинско невријеме задесило је Соколац, остављајући иза себе огромне штете на воћу, различитим усјевима, као што је кукуруз, а трава спремна за кошење је полегла.

Соколац је забиљежио  највећу количину кише  (64,3 l/m²) уз град. Од те количине за сат времена је пало 50 литара, а максимална температура од 29,7˚C је за три сата пала за 18,2 ˚C, на 11,5 ˚C. При проласку облака изнад Сокца дувао је маховит вјетар који је у једном тренутку достигао и олујну вриједност од 18,9 m/s.

Топлотни талас је већ дуго присутан изнад наших подручја, а пети јули је био веома врућ, као и претходни дани. Међутим у синоптичкој слици времена полако су наступале промјене. По висини је слабио утицај термобаричког гребена уз премјештање плитке долине са запада, као дијела циклонске циркулације на сјеверозападу Европе, а преко Јадрана је у наше подручје притицао влажнији ваздух који је у централном планинском појасу лабилизовао атмосферу. Већ у раним послеподневним часовима расли су облаци нестабилности и почели давати грмљавину и локалне пљускове. Око четрнаест часова то је већ била формација добро развијених кумулонинбуса (Cb-cumuloninbus),у линији нестбилности која је напредовала према Сарајевско-романијској регији и сјеверу, дајући изражену грмљавину, пљускове и непогоде. Радарске слике су давале јачину одраза и више од  50dBZ, што указује на веома јак развој облака непогоде.

Слике које слиједе приказују области најачег развоја грмљавинских процеса и јаких пљускова. Посебно је истакнута зона Сокоца, гдје је забиљежено врло јако невријеме с градом и олујним вјетром.

Друга слика показује цијели систем конвективних облака изнад Босне и херцеговине у свом премјештању у југозападнојструји према сјевероистоку.

Ове нестабилности и непогоде дале су обилније и врло обилне падавине у централном појасу од запада до истока:

Обилни пљускови су били од Рибника и Мајевца (40,5 l/m²), преко Кнежева до Дервенте и Добоја (45,9 l/m²) на сјеверу, те Хан Пијеска, Милића и Сокоца на истоку, гдје је пала највећа количина кише  (64,3 l/m²) уз град. Од те количине за сат времена је пало 50 литара, а максимална температура од 29,7˚C је за три сата пала за 18,2 ˚C, на 11,5 ˚C. При проласку облака изнад Сокоца дувао је маховит вјетар који је у једном тренутку достигао и олујну вриједност од 18,9 m/s.

Врло јак вјетар је дувао и у Вишеграду: 13,9 m/s  те Бијељини: 14,6 m/s.