04.02.2023_Олујни вјетар и локалне непогоде узроковане хладним фронтом са сјевера

image_pdfimage_print

Сажетак_

У суботу 04. фебруара 2023. године региони (Хрватска- сјевер, Србија- сјевер и централни предјели и планине)  те Босна и Херцеговина (посебно сјевероисток и исток Републике Српске) су били на удару олујног вјетра који је достизао брзину преко 60, па и до 80 (100 km/h). У свом налету наносио је штете на крововима и инфраструктури. За те јачине вјетра је карактеристично да чупа дрвеће из коријена, што се десило и у Бањалуци као и Бијељини, те оклини Угљевика. Максимални вјетар у Бијељини је забиљежен у 09:51 04феб2023.године а износио је 18,4 m/s (66,3 km/h) што је у категорији олујног вјетра (преко 17,6 m/s – по  Boforovoj скали). У Бањалуци је максимални удар вјетра достигао 18,8 m/s  (67,7 km/h).

Слике које слиједе приказују записе анемографских трака које су забиљежиле максималне ударе вјетра на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске.

Бања Лука

Бијељина

 

 

Олујно невријеме везано је за брзопокретни хладни фронт који је у сјеверној струји прешао преко западног Балкана. Линија фронта се могла пратити на сателитским и радарским сликама. Узрок тако јаком вјетру је била велика разлика у притиску између израженог антициклона над западном Европом с притиском у центру од око 1040hPa (mb) и циклона који се са припадајућим фронтом премјештао преко централног појаса Европе (1010hPa (mb)) према Црном Мору.

Синоптичка анализа за 04.феб.2023.године потврђује описану ситуацију премјештања фронталне линије у сјеверној струји преко сјевера Балкана. Судар хладније ваздушне масе са сјевера и топлије јужније условио је врло динамичну слику на небу. Из кумулоформних облака (Cumulus, Cu cong. Cb) било је честих пљускова кише, снијега, а понегдје се забиљежила и крупа, те суградица. Било је и ријеђих грмљавина.

У планински дијеловима Романије било је вијавица и формирање сметова. У 07 часова 05.феб.2023. на МС РХМЗ РС забиљежено је 62cm снијега.

Посебно тешка ситуација је била у Србији, на планини Голија гдје је било интензивних падавина снијега и формирање смјетова (Црни Врх је имао ударе вјетра до (97 km/h) и висину снијега 51 cm. У Новом Саду је вјетар достигао   (104,5 km/h-МС Римски Шанчеви).

У Хрватској је олујни вјетар начинио велике штете на сјеверу, у Вировитици и Осијеку, гдје су удари прелазили  (80 km/h), те у Кутјеву  (100 km/h).