02.11.2021._Најава кишног периода, обилних падавина на југу и врло јаког вјетра_екстремно 4. и 5. новембра

image_pdfimage_print

Рана најава: у наредна четири дана нас очекује кишно вријеме и  обилне падавине, дијелом  на западу, југозападу, централним предјелима, и екстремно четвртог и петог новембра на југу (највише у западној, високој источној и  ниској Херцеговини)!

 

  1. новембар: Већина предјела са до умјереним падавинама 5-10/20 l/m²

Ниска Херцеговина и крајњи југозапад 20-30 l/m², могиће да уз пљусак само локално у Херцеговини буде  40-60 l/m².

03.новембар: Већина предјела  5-10/20  l/m², ниска Херцеговина 30-40 l/m², висока 20-30 l/m²

 западна Херцеговина 40-60 l/m², локално у Херцеговини при јаким пљусковима  60-80 l/m².

04.новембар: Већина предјела обилније падавине 20-30  l/m²

Ниска и висока Херцеговина и југозапад због пљускова и непогода 60-100 l/m², локално и више  до 120 l/m²

05.новембар:   Већина предјела умјерене падавине 10-20, локално 30 l/m² , ниска и висока Херцеговина 60-100 l/m² локално и више  до 140 l/m²

 

На слици која слиједи дат је и графички приказ прогнозираних падавина по данима

*Напомена: локално ова количина може варирати за (-/+) од 10 до 20%, будући да  се очекују израженији грмљавински процеси са обилним пљусковима, који неће бити једнолико распрострањени.

 

На слици која слиједи приказана је акумулирана прогноза количине падавина до 06.новембра у 06: часова:

Уочава се разлика у укупној количини према појединим моделима, али сви дају да ће у Херцеговини пасти у том четвородневном периоду до 150/200 l/m², док има и оних који дају и мало испод 300 l/m², што је далеко изнад просјека (екстремно). Уз то ако се узме да ће падавине бити пљусковите, потенцијално постоји опасност од бујичних поплава!

 

Закључак: Ове временске прилике и обилне падавине су потенцијално опасне. Посебно се то односи на бујичне поплаве због јаког интензитета падавина у зони облака непогода! О томе ћемо извјештавати свакодневно у склопу праћења времена.

 

Сјевер, дио централних предјела и сјевероисток и исток ће имати знатно мање падавина од 30 до 60 l/m² за цијели кишни период.

 

Синоптичка ситуација:

Након јачања југозападног струјања, из западног Медитерана се приближава висинска долина.

Западни Балкан ће цијели период бити на предњој страни долине уз јако градијентно јужно и југозападно висинско струјање, које ће у периодима таласати фромталне зоне доносећи кишу, пљускове, појачан, често олујни вјетар и грмљавинске процесе. Слика која слиједи приказује синоптичку ситуацију 2.,4, и 5. новембра 2021., на којој се види  висинска долина и фронтови у Јадрану и на копну западног Балкана.

У наредним данима ћемо доносити нове прегледе, будући да ће доћи до промјене у количинама, тако да се у том духу и гледају ове прогнозе: као сигнал обилнијих падавина и могућих последица у односу на просторну расподјелу у Српској која је дата у претходном тексту и на сликама.

Служба прогнозе времена РХМЗ Републике Српске

Игор Ковачић, дипл. метеоролог